23 mai 2022 | 14:00

Soldatul rus de 21 de ani a primit închisoare pe viață. Reacția Kremlinului, după ce tânărul a fost acuzat de crime de război

ULTIMA ORĂ
Soldatul rus de 21 de ani a primit închisoare pe viață. Reacția Kremlinului, după ce tânărul a fost acuzat de crime de război

Verdictul în primul proces pentru crime de război în Ucraina este așteptat de toată lumea. Judecătorii de la Kiev vor stabili, luni, soarta sergentului rus Vadim Șișiman, în vârstă de 21 de ani, acuzat că a împușcat un bărbat aflat pe bicicletă. Tânărul a recunoscut că a ucis un civil neînarmat în primele etape ale invaziei rusești, deși anterior declarase în fața instanței că a fost presat să comită un act pentru care îi pare „cu adevărat rău”.

Soarta soldatului rus acuzat de crime de război, judecată de procurorii ucraineni

UPDATE – Soldatul rus acuzat de crime de război a fost condamnat la închisoare pe viață de către judecătorii ucraneni. Rusia a reacționat prompt la pedeapsa primită de tânăr.

„Fără îndoială, suntem îngrijorați de soarta cetățeanului nostru. Din păcate, nu avem ocazia să-i apărăm interesele acolo, deoarece funcționarea instituțiilor noastre (în Ucraina) practic a încetat”, a declarat Dimitri Peskov pentru agenția rusă Interfax.

„Asta nu înseamnă că nu vom lua în considerare să încercăm să folosim în continuare alte canale. Soarta fiecărui cetățean rus este de cea mai mare importanță pentru noi”, a adăugat el.

Parchetul ucrainean cere pedeapsă maximă pentru soldatul acuzat că a omorât un civil fără motiv în apropiere de Harkov. Vadim Șișimarin ar putea primi închisoare pe viață. Ucraina face tot posibilul ca militarul lui Vladimir Putin să-și petreacă restul zilelor în spatele gratiilor.

„Eram nervos în legătură cu ceea ce se întâmpla. Nu am vrut să ucid”, a motivat militarul din boxa de apărare de sticlă, purtând un hanorac gri și albastru. „Îmi pare sincer și cu adevărat rău. Nu am vrut să se întâmple asta, nu am vrut să fiu acolo, dar s-a întâmplat. Aș dori să cer scuze încă o dată. Și voi accepta toate măsurile de pedeapsă care îmi vor fi date”, a adăugat Șișimarin.

Ce susține avocatul lui Vadim Șișimarin

Apărarea soldatului rus a pledat pentru achitare, explicând că acesta a executat ceea ce el a perceput ca fiind un ordin direct, pe care inițial nu l-a respectat. În schimb, procurorii care cer o condamnare pe viață sunt de părere că Vadim era „perfect conștient” că executa un „ordin criminal”.

Mama militarului nu crede că ar fi putut ucide un om

Deși i se aduc acuzații extrem de grave, mama militarului rus nu crede că băiatul lui a comis o asemenea faptă. Despre Vadim Șișimarin se știe că este unul dintre cei cinci copii ai familiei. Tatăl său nu a participat la educația acestuia, iar tatăl vitreg a decedat recent.

Potrivit mamei sale, înainte ca armata rusă să meargă în Ucraina, fiul ei i-a spus că telefonul nu va fi disponibil timp de o săptămână. Tot atunci, tânărul a rugat-o nu creadă dacă cineva îi va spune că a plecat în Ucraina. Femeia nu crede că el ar fi putut ucide un om, ci Vadim ar fi fost forțat de superiorii săi să pledeze vinovat, notează agora.md.

Din partea Moscovei, Șișimarin nu are parte de sprijin, deoarece oficialii ruși au declarat că nu au informații despre proces și că absența unei misiuni diplomatice în Ucraina limitează capacitatea de a oferi asistență juridică.