Trucuri Windows – cum parolezi un fișier cu WinRar și 7-Zip

Trucuri Windows - cum parolezi un fișier cu WinRar și 7-Zip

În cazul în care vrei să-ți parolezi un fișier, știi deja că Windows nu are o opțiune încorporată pentru a face acest lucru, dar poți utiliza extensii gratuite precum 7-Zip și WinRAR pentru asta.

În primul rând, trebuie să te asiguri că notezi parola într-un loc sigur, cum ar fi un manager de parole, deoarece vei avea nevoie de ea de fiecare dată când vrei să extragi fișierele din ZIP, protejate cu parolă.

Prima metodă: cum îți protejezi cu parolă un fișier ZIP folosind 7-Zip

7-Zip este o aplicație gratuită și open-source pe care o poți folosi pentru a crea și extrage fișiere din diferite formate de arhivă, inclusiv ZIP. Cu această aplicație, alege fișierele de adăugat la arhivă, setează parola și lasă aplicația să securizeze conținutul arhivei.

Deschide o fereastră File Explorer și localizează fișierele de adăugat la arhiva ZIP. Selectează toate aceste fișiere, dă click dreapta pe orice pe ele și alege 7-Zip > Adaugă la arhivă.

Vei vedea o fereastră „Adăugați la arhivă”. Aici, în secțiunea „Criptare” din dreapta, dă click pe câmpul „Introduceți parola” și introdu parola pe care o vrei, ca mai apoi să o reintroduci într-un alt câmp.

Dă click pe meniul derulant „Metoda de criptare” și alege „AES-256”, un cifru foarte bun, folosit de bănci și de armata SUA.

A doua metodă: riptează o arhivă de fișiere ZIP folosind WinRAR

Pentru a face asta, mai întâi, descărcă și instalează versiunea gratuită de WinRAR pe computerul tău. Următorul pas seamănă foarte mult cu ceea ce ai făcut în cazul 7-Zip.

În fereastra „Nume arhivă și parametri”, dă click pe butonul „Setare parolă”. Alege „Setare parolă”.

În fereastra „Introduceți parola”, introduci, după cum spune și numele, parola. Exact ca în cazul precedent, va trebui să repeți parola, ca mai apoi să dai OK pentru a confirma.