Toți românii cu centrale de apartament trebuie să știe: interzicerea lor, mai aproape decât crezi

Toți românii cu centrale de apartament trebuie să știe: interzicerea lor, mai aproape decât crezi

De mai bine de un an, se discută de interzicerea centralelor de apartament în blocurile noi din România. Acum, ultimele particularități ale proiectului de Hotărâre de Guvern se pare că au fost bătute în cuie.

Înainte de finele acestei luni, proiectul legislativ ce vizează interzicerea instalării de centrale de apartament pe gaze, în blocurile noi, va intra în procesul de avizare la Guvern. El este deja finalizat, iar acesta este unul dintre ultimii pași înainte de a începe să-și facă simțite efectele. Pe marginea acestui subiect, a vorbit în acest weekend ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Centralele de apartament, interzise în România, în blocurile noi

În weekend, ministrul Mediului a fost prezent la conferința de presă din deschiderea cele mai recente ediții a forumului energetic regional, FOREN. Printre întrebările care i-au fost adresate în acel context, s-a numărat și una legată de interzicerea centralelor termice de apartament. “Despre centralele individuale din blocurile noi, proiectul de HG este în avizare în minister și până la finalul lunii va intra în circuitul de avizare interministerial. Sper sa fie susținut și de Guvern și de celelalte ministere”, a răspuns Tanczos Barna.

Ministrul a ținut să insiste pe faptul că interdicția, așa cum este detaliată în proiectul legislativ actual, va afecta doar blocurile care vor fi construite de acum înainte. Nu se va aplica nici măcar în cazul clădirilor care au primit deja autorizații de construcție, dar lucrările de execuție nu au fost începute.

Declarațiile de acum vin în completarea afirmațiilor făcute în luna decembrie a anului trecut pe marginea subiectului. La finele lui 2021, ministrul insista pe faptul că, în luna ianuarie a acestui an, detaliile ar trebuie să fie finalizate pe marginea subiectului.

“În ianuarie sper să avem actul normativ, am discutat în coaliție, am făcut propunerea, o să intrăm cu act normativ în Guvern. Sper să aprobăm în ianuarie, februarie cel târziu. Măsura vizează doar blocurile noi, acolo unde se construiesc acum apartamente și e varianta instalării unei centrale la nivel de scară. În blocurile vechi, unde sunt montate centrale, nu s-a pus problema interzicerii”, a spus Barna, la Digi 24, în decembrie 2021. Alternativa pe care a propus-o ministrul în cazul celor care rămân fără posibilitatea unei centrale termice de apartament este să opteze pentru o centrală de bloc sau de scară.

Citește și: