Top 10 lucruri neștiute despre gheparzi

Poate știi deja că gheparzii sunt cele mai rapide animale terestre din lume. Dar poate nu știai că la un moment dat au fost considerați un simbol sacru și erau asemănați cu regalitatea.

În topul de mai jos o să găsești 10 dintre cele mai interesante și neștiute lucruri despre aceste animale care se află pe cale de dispariție.

1.Cel mai rapid animal terestru de pe planetă este construit pentru super viteză, mai degrabă decât pentru rezistență

O cursă de urmărire a unui ghepard durează de obicei mai puțin de un minut iar distanța parcursă este de doar 200-300 de metri. La viteză maximă, ghepardul face trei pași pe secundă, acoperind șapte metri pe pas! Deci nu este deloc surprinzător că obosește repede și își economisește energia în cea mai mare parte a timpului. Un studiu a observat că gheparzii își petrec doar 12% din zi mișcându-se.

2.Gheparzii pot accelera mai repede decât majoritatea mașinilor sport

Pot ajunge de la zero la 100 km/oră în doar trei secunde! Ghearele lor funcționează mai degrabă ca niște crampoane ale unor ghete de fotbal pentru o aderență mai bună atunci când sprintează, în timp ce coada lor lungă și musculoasă acționează ca o cârmă, ajutându-i să facă viraje strânse, în timp ce își urmăresc prada.

3.Numele ghepard provine dintr-un cuvânt hindi, chita, care înseamnă „pătat”

Petele lor sunt unice pentru fiecare felină și ajută la camuflajul necesar pentru vânătoare. Dar nu orice ghepard are pete. În cazuri rare, o anumită genă produce o blană cu pete care se estompează în dungi lor. Este posibil ca acești așa-numiți „gheparzi rege” să nu arate ca restul felinelor din aceeași rasă, dar diferă doar printr-o singură genă.

4.Gheparzii au o viață socială unică printre feline

Femelele sunt solitare, în timp ce masculii trăiesc împreună. De obicei, o femelă își crește puii singură, ascunzându-i în vizuini ziua și învățându-i abilitățile ei de vânătoare pe măsură ce cresc. Gheparzi masculi fac echipă cu frații lor sau cu alți masculi pentru a forma „coaliții” – grupuri care apără un teritoriu comun și atacă prăzi mai mari.

5.Spre deosebire de majoritatea pisicilor, ghepardul vânează în principal ziua

Cu o vedere mult mai ascuțită decât a unui om, poate depista prada de la distanță. Se crede că „semnele lacrimale” negre distinctive de pe ochii acestor feline ajută la reflectarea strălucirii soarelui. A fi activ în timpul zilei reduce, de asemenea, riscul de a pierde o pradă în fața prădătorilor nocturni, cum ar fi leii sau hienele.

6.Nu te aștepta ca un ghepard să răcnească

Gheparzilor le lipsește un os special la nivelul gâtului, ce permite altor feline mari să facă acest lucru. Dar gheparzii pot produce alte sunete, inclusiv mârâit, un fel de ciripit, șuierat sau sunet atunci când torc.

7.În Egiptul antic ghepardul era considerat sacru și un simbol al regalității

Gheparzii au fost ținuți ca însoțitori de vânătoare de către faraoni și reprezentați pe statuile și picturile din morminte. Vechii egipteni credeau că o zeiță pisică pe nume Mafdet, adesea înfățișată cu un cap de ghepard, va grăbi sufletul faraonului către lumea de apoi.

8.Gheparzii au nevoie de spațiul lor

În timp ce unele grupuri de gheparzi trăiesc pe un teritoriu mic de 30 km pătrați, în alte zone un ghepard poate cutreieră o zonă mare de 3.000 de km pătrați. Aceste feline caută zonele în care alte animalele de pradă sunt mai puțin rare, evitând competiția cu prădătorii mai mari. Pierderea habitatului, în principal din cauza expansiunii umane, înseamnă că zonele care au fost odată adăpostul a mii de gheparzi pot suporta acum doar o grupuri mult mai restrânse pentru aceste feline.

9.Gheparzii sunt amenințați din cauza comerțului ilegal cu animale sălbatice

Aspectul minunat și reputația ghepardului alimentează cea mai nouă amenințare la adresa supraviețuirii sale: comerțul ilegal. Cererea de gheparzi ca animale de companie înseamnă că puii sunt adesea luați din sălbăticie. Se crede că doar unul din șase pui supraviețuiește traficului. Există, totuși, speranță: la Convenția privind comerțul internațional cu specii pe cale de dispariție, 180 de țări au susținut măsuri pentru a restrânge comerțul!

10.Gheparzi ar putea alerga spre dispariție

Gheparzii au fost cândva răspândiți în Africa, precum și în Peninsula Arabă și în estul Indiei, dar cercetările recente au arătat aceste feline se găsesc acum în doar 9% din aria lor istorică. Peste 90% dintre ei au dispărut din 1900, iar populația globală este estimată la mai puțin de 8.000 de specii. Populația de gheparzi asiatici numără acum doar 50 de animale, într-o zonă izolată din Iran.

Citește și:
Etichete: