31 oct. 2022 | 09:55

Testul de inteligență care durează 4 minute: așa afli dacă ești creativ cu adevărat

ACTUALITATE
Testul de inteligență care durează 4 minute: așa afli dacă ești creativ cu adevărat

La drept vorbind, creativitatea este greu de definit și poate chiar foarte dificil de măsurat. Cu toate astea, în 2021, oamenii de știință au găsit o modalitate remarcabil de simplă de a evalua acest mister al umanității.

Practic, este vorba despre un test pe care îl poți face în câteva minute și funcționează cel mai bine atunci când nu știi prea multe despre cum funcționează, oricât de paradoxal ar suna.

Metoda, numită DAT, le cere oamenilor să scrie 10 substantive. „Pisică” și „carte” ar fi mai potrivite, în context, decât „pisică” și „câine”, spre exemplu.

Un algoritm computerizat măsoară apoi distanța semantică: cât de mult au cele două cuvinte în comun.

„Multe teorii presupun că oamenii creativi sunt capabili să genereze idei divergente”, au scris cercetătorii în lucrarea lor din 2021. „Dacă acest lucru este corect, pur și simplu numirea cuvintelor care nu au legătură și apoi măsurarea distanței semantice dintre ele ar putea servi ca măsură obiectivă a gândirii divergente”, s-a mai menționat.

Scorurile de creativitate de la DAT s-au corelat la fel de bine cu celelalte scoruri, ceea ce înseamnă că este util în evaluarea creativității.

Acest test evaluează „doar o fărâmă” din creativitatea umană

„Sarcina noastră măsoară doar o fărâmă dintr-un singur tip de creativitate”, a spus psihologul Jay Olson de la Universitatea Harvard, într-o declarație, în 2021. „Aceste descoperiri permit evaluări ale creativității pe eșantioane mai mari și mai diverse, cu mai puține părtiniri, ceea ce, în cele din urmă, ne va ajuta să înțelegem mai bine această abilitate umană fundamentală”.

După cum a subliniat Olson pentru CNN, testul DAT explorează gândirea divergentă și creativitatea verbală; va arăta cât de creativ ai putea fi, în general, dar și cât de repede ești capabil să găsești soluții la anumite probleme, dacă ele se ivesc.

Psihologii cred că oamenii mai creativi pot lega mai ușor elementele în mintea lor, ceea ce este testat și aici. În mod evident, cei care obțin un scor mare la un astfel de test ar putea activa în domenii artistice cu mai mare ușurință.

Testul poate fi accesat și completat aici. Ține seamă de faptul că, pentru a-l completa, trebuie să știi limba engleză la un nivel cel puțin mediu.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele