01 nov. 2022 | 10:25

Tesla Model X, testată în modul ”barcă”: cum reușește mașina electrică să meargă pe apă

ACTUALITATE
Tesla Model X, testată în modul ”barcă”: cum reușește mașina electrică să meargă pe apă

O poveste captivantă a recentului uragan Ian este scăparea lui Jeremy Judkins din apele învolburate folosind „modulul barcă”.

În primul rând, ce este „modulul barcă” Tesla? Capacitatea mașinilor Tesla de a pluti și de a fi relativ rezistente la apă nu este o caracteristică oficială, ci ceva care a fost văzut și promovat recent de Elon Musk pentru Tesla CyberTruck, de exemplu.

„Cybertruck-ul va fi suficient de rezistent la apă pentru a servi pentru scurt timp drept barcă, astfel încât să poată traversa râuri, lacuri și chiar mări care nu sunt prea agitate” (prin Twitter)

În 2020, Elon Musk a transmis și informații despre un Model S, care a plutit suficient pentru a se transforma într-o barcă orientabilă și în mișcare pentru „o perioadă scurtă de timp”. Nu este clar dacă roțile au atins solul.

Mașinile nu au fost proiectate așa

În 2021, Teslarati a raportat un alt caz în care un utilizator conducea printr-o „autostradă inundată” în China. Toate aceste cazuri i-au determinat pe oameni să folosească acel „modul barcă”.

Revenind la recentul uragan Ian, utilizatorul Twitter Jeremy Judkins a aflat că proprietatea sa nu mai era ferită de inundații, în ciuda faptului că se află la 10 metri deasupra nivelului mării.

Traseul pe care l-a parcurs a fost inundat, dar Tesla sa Model X s-a putut deplasa în „modul barca”, ca în cazurile anterioare pe care le-am descris. În videoclip, se pare că roțile sunt încă în contact cu drumul.

Pe de o parte, nu aș recomanda nimănui să încerce acest lucru. Pe de altă parte, este destul de uimitor ce au putut realiza mașinile Tesla.

Neavând un motor pe gaz și aparent având o construcție „suficient de impermeabilă” au făcut posibil acest lucru în aceste cazuri specifice.

Este incredibil ce pot face tehnologia și ingineria – mai ales că mașinile nu au fost proiectate cu acel caz de utilizare specific.