Telegram scapă de probleme: de ce a fost interzisă aplicația

Telegram scapă de probleme: de ce a fost interzisă aplicația

Interdicția durat două zile.

Curtea Supremă a Braziliei a revocat  un ordin de suspendare a utilizării aplicației de mesagerie Telegram în țară, după ce compania a respectat solicitările instanței de a bloca conturile care ar fi răspândit dezinformare, potrivit unui comunicat de pe site-ul instanței.

Judecătorul de la Curtea Supremă, Alexandre de Moraes, a ordonat suspendarea, spunând că Telegram a refuzat în mod repetat să adere la ordinele judiciare de a îngheța conturile care răspândesc știri false sau de a respecta legile țării.

Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a răspuns scuzându-se pentru „neglijența” companiei în răspunsul la ordinele instanței.

Președintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro și susținătorii săi s-au bazat din ce în ce mai mult pe Telegram ca formă de comunicare în masă, deoarece companiile tehnologice mai mari, cum ar fi Meta, care deține aplicația de mesagerie WhatsApp, Google Alphabet Inc și Twitter au respectat ordinele Curții Supreme de a renunța la conturile ofensatoare pentru presupusa răspândire a dezinformării.

Telegram s-a conformat cu ordinele justiției

Moraes a dat  un termen limită pentru ca Telegram să își respecte ordinele, inclusiv înghețarea conturilor aparținând lui Allan dos Santos, un activist legat de Bolsonaro.

În declarația Curții Supreme, Moraes a spus că Telegram a arătat „conformitate deplină”.

„Revoc decizia de suspendare completă a operațiunii Telegram în Brazilia”, a adăugat el.

Telegram l-a numit pe Alan Campos Elias Thomaz drept reprezentant legal în Brazilia, se arată în declarația instanței, îndeplinind o cerere cheie.

Mișcarea lui Moraes a aprins și mai mult dezbaterea despre libertatea de exprimare în Brazilia polarizată politic în ultimul capitol din lupta dintre justiția cruciată cu Bolsonaro și aliații săi.

Justiția a condus o serie de investigații ale Curții Supreme asupra lui Bolsonaro și a susținătorilor săi pentru diseminarea de știri false – anchete care i-au înfuriat pe mulți de dreapta și au ridicat întrebări cu privire la supraaprecierea judiciară.

Bolsonaro a condamnat suspendarea ca fiind „inamisibilă”.

Citește și: