08 mart. 2022 | 14:11

Telegram, în mjlocul războiului din Ucraina: ce rol important are

ACTUALITATE
Telegram, în mjlocul războiului din Ucraina: ce rol important are

De la lansarea sa în 2013, Telegram a crescut de la o simplă aplicație de mesagerie la o rețea. Baza sa de utilizatori nu este la fel de vastă ca cea a WhatsApp, iar platforma sa de difuzare este o fracțiune din dimensiunea Twitter, dar își dovedește totuși utilizarea.

În timp ce Telegram a fost implicat în controverse, a devenit o sursă vitală de comunicare în timpul invaziei Ucrainei. În esență, Telegram este puțin mai mult decât o aplicație de mesagerie precum WhatsApp sau Signal. Dar oferă și canale deschise care permit unui singur utilizator sau unui grup de utilizatori să comunice cu un număr mare într-o metodă similară cu un cont Twitter. Acest lucru s-a dovedit a fi atât o binecuvântare, cât și un blestem pentru Telegram și utilizatorii săi, deoarece aceste canale pot fi folosite atât bine, cât și rău. În acest moment, după cum relatează Wired, aplicația este o modalitate cheie pentru ucraineni de a primi actualizări de la guvern în timpul invaziei.

Telegram și legăturile cu Rusia

Telegram a fost co-fondat de Pavel și Nikolai Durov, frații care creaseră anterior VKontakte. VK este echivalentul rusesc al Facebook, o rețea socială folosită pentru mesaje publice și private, partajare audio și video, precum și pentru jocuri online. Ca referință, VK nu deține Telegram, așa cum Facebook deține WhatsApp.

În februarie 2014, poporul ucrainean l-a înlăturat pe președintele pro-rus Viktor Ianukovici, determinând Rusia să invadeze și să anexeze peninsula Crimeea. Până la începutul lunii aprilie, Pavel Durov a dat un anunț, TechCrunch afirmând la acea vreme că CEO-ul Telegram a rezistat presiunii de a suprima paginile care criticau guvernul rus.

Moscow Times l-a citat pe Durov spunând că a părăsit compania după ce a fost presat să dezvăluie detalii despre conturile ucrainenienilor care protestau față de președintele de atunci Viktor Ianukovici. Oricum, Durov spune că și-a retras demisia, dar că a fost dat afară din companie. Ulterior, controlul companiei a fost predat oligarhilor Alisher Usmanov și Igor Sechin, ambii presupuși apropiați ai liderului rus Vladimir Putin.

Mai târziu, în aprilie, el a spus pentru TechCrunch că a părăsit Rusia și „nu are niciun plan să se întoarcă”, spunând că națiunea este în prezent „incompatibilă cu afacerile pe internet în acest moment”. El a adăugat mai târziu că el căuta o țară care să se potrivească idealurilor sale libertare pentru a-și pune bazele următorului său startup.