09 ian. 2022 | 15:25

Tehnologia de astăzi salvează vieți: ce a făcut o dronă

ACTUALITATE
Tehnologia de astăzi salvează vieți: ce a făcut o dronă

Everdrone intenționează să extindă serviciul în cursul acestui an.

Un bărbat din Suedia trăiește astăzi datorită — parțial — unei drone. Bătrânul de 71 de ani a suferit un atac de cord în timp ce dădea zăpada în decembrie și a fost resuscitat de un medic din apropiere după ce o dronă a adus un defibrilator, a informat Everdrone.

Cineva care are un atac de cord are nevoie de ajutor în 10 minute pentru a supraviețui. Serviciul Everdrone de Livrare Aeriană Medicală de Urgență este conceput pentru a oferi ajutor cât mai repede posibil. Practic, le permite dispecerilor de urgență să trimită o dronă care transportă dispozitivul la domiciliul apelantului, demarând procesul de salvare înainte ca ambulanța să ajungă la domiciliul lor. În cazul acestui pacient, a fost nevoie de trei minute pentru ca serviciile să livreze defibrilatorul acasă. Un spectator, care s-a întâmplat să fie medic în drum spre locul de muncă, a folosit aparatul după ce a făcut manevre de resuscitare.

O parte din viitorul medicinii

Drona a fost dezvoltată împreună cu Centrul pentru Știința Resuscitării de la Institutul Karolinska, SOS Alarm și Region Västra Götaland.

„Acesta este un exemplu excelent în lumea reală a modului în care tehnologia de ultimă oră a dronei Everdrone, complet integrată cu expedierea de urgență, poate minimiza timpul de acces la echipamente AED care salvează vieți”, a spus CEO-ul Everdrone, Mats Sällström.

Într-un studiu pilot de patru luni care a testat programul EMADE, serviciul a primit 14 alerte de atac de cord care ar fi eligibile pentru drone. Dronele au decolat în 12 dintre aceste cazuri, iar 11 au livrat cu succes defibrilatoarele. Șapte dintre aceste defibrilatoare au fost livrate înainte de sosirea ambulanței.

În Europa, aproximativ 275.000 de pacienți suferă de stop cardiac anual, aproximativ 70% dintre aceste cazuri au loc într-o casă privată fără un defibrilator la fața locului, potrivit Everdrone. Rata de supraviețuire este de aproximativ 10%.

În prezent, serviciul EMADE poate ajunge la 200.000 de rezidenți suedezi. Compania a declarat că intenționează să se extindă în mai multe locații din Europa în acest an.