Țara din Europa în care Patriarhul Kirill al Moscovei nu mai are voie. Interdicția va dura până în 2027

Țara din Europa în care Patriarhul Kirill al Moscovei nu mai are voie. Interdicția va dura până în 2027

O țară din Europa i-a interzis patriarhului ortodox al Moscovei, Kirill, să intre în țară din cauza sprijinului său pentru continuarea invaziei Rusiei în Ucraina, a confirmat miercuri Ministerul de Interne.

Țara în care Patriarhul Kirill al Moscovei nu mai are voie

Clericul a fost adăugat pe lista persoanelor indezirabile la 23 iunie, fără niciun anunț public până acum.

Potrivit Ministerului de Interne al Lituaniei, Patriarhul Kirill a fost pus pe listă pentru că a negat în mod deliberat integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și pentru că justifică și susține acțiunile agresive ale Rusiei, care încalcă în mod flagrant normele și principiile dreptului internațional.

„Patriarhul Kirill, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, este unul dintre cei mai activi susținători ai războiului împotriva Ucrainei și a vorbit în mod repetat în mod public și pozitiv despre agresiunea Rusiei”, a declarat ministerul într-un comentariu.

Patriarhul Kirill se referă în mod deschis la poporul ucrainean în mass-media de propagandă rusă ca fiind ‘participanți ai regimului nazist’ care ar trebui să fie deportați sau distruși.

La 27 februarie 2022, Patriarhul Kirill a binecuvântat trupele rusești implicate în războiul împotriva Ucrainei și a dat o justificare canonică pentru războiul Rusiei”, a mai spus acesta.

Interdicția durează până la 23 iunie 2027

Patriarhul Moscovei nu va putea vizita Lituania cel puțin până la 23 iunie 2027.

Lituania a propus sancțiuni împotriva lui Kirill la nivelul Uniunii Europene în primăvara anului trecut, dar acesta a fost eliminat din cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE, adoptat în iunie, la insistențele Ungariei.

La începutul acestei luni, episcopul ortodox lituanian Ambrozie a călătorit la Moscova pentru a-l vedea pe patriarh și a declarat că a primit sprijin pentru planurile Bisericii Ortodoxe Lituaniene de a obține o mai mare autonomie față de Patriarhia Moscovei.

Clericul lituanian a mai spus că i-a transmis lui Kirill că liderii ortodocși lituanieni condamnă „acțiunile Rusiei, războiul”.