Țara din Europa care ar fi ștearsă de pe hartă, conform planurilor NATO în caz de invazie rusă

Țara din Europa care ar fi ștearsă de pe hartă, conform planurilor NATO în caz de invazie rusă

Estonia ar fi ștearsă de pe hartă, iar centrul istoric al capitalei sale ar fi ras de pe fața pământului, conform planurilor actuale ale NATO de a apăra țara de orice atac rusesc, potrivit premierului său.

Țara care ar urma să fie ștearsă de pe hartă

Kaja Kallas a declarat miercuri reporterilor că planurile actuale de apărare ale alianței pentru cele trei state baltice constau în a permite ca acestea să fie invadate înainte de a le elibera după 180 de zile.

Remarcând că au trecut mai mult de 100 de zile de când Rusia a început invazia la scară largă a Ucrainei, premierul Estoniei a declarat: „Dacă se compară dimensiunile Ucrainei și ale țărilor baltice, ar însemna distrugerea completă a țărilor și a culturii noastre”.

Ea a adăugat: „Cei dintre voi care ați fost la capitala Tallinn și cunoașteți orașul nostru vechi și secolele de istorie care se află aici și secolele de cultură care se află aici – toate acestea ar fi șterse de pe hartă, inclusiv poporul nostru, națiunea noastră.”

Comentariile sale au fost făcute înainte de summitul NATO de marțea viitoare de la Madrid, în cadrul căruia alianța va discuta planurile de apărare a flancului său estic, în lumina invaziei Moscovei în Ucraina, inclusiv despre cum să apere mai bine țările baltice.

Care este planul NATO

Comentând ceea ce ea a numit planul NATO „de a o pierde și de a o elibera după aceea”, ea a spus că atrocitățile care ar fi fost comise de trupele rusești în orașul ucrainean Bucha au avut loc la aproximativ 80 de zile după ce a început invazia. „Acum toată lumea vede că acest concept de fire de declanșare nu funcționează cu adevărat”, a spus Kallas.

Ea a adăugat că a vorbit cu trupele străine bazate în Estonia – în mare parte cele din Marea Britanie – și că acestea i-au spus că, având în vedere că planurile actuale înseamnă că ar fi aproape anihilate de o eventuală invazie rusă, „nu le place ideea că… ar trebui să moară”.

Întrebat în legătură cu comentariile lui Kallas, un oficial NATO a declarat că alianța „are planurile în vigoare pentru a descuraja amenințările și a apăra toți aliații, dar nu intrăm niciodată în detalii operaționale”.

Secretarul general a precizat că întărirea descurajării și apărării este una dintre deciziile cheie la summitul NATO de săptămâna viitoare”.

Ei au adăugat: „Vom face mai mult pentru a ne asigura că putem apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat, în orice moment și împotriva oricărei amenințări. Vom adapta structura de forțe a NATO, cu mai multe forțe la un nivel ridicat de pregătire. Vom avea, de asemenea, mai multe formațiuni de luptă NATO desfășurate în avans, pentru a consolida grupurile de luptă din est.”

 

Citește și: