29 nov. 2022 | 14:31

Țara cu sute de mii de români unde creștinismul este în declin. Sub 50% dintre locuitori se declară creștini

ULTIMA ORĂ
Țara cu sute de mii de români unde creștinismul este în declin. Sub 50% dintre locuitori se declară creștini

Proporția persoanelor din Anglia și Țara Galilor care se identifică drept creștini a scăzut pentru prima dată sub 50%, potrivit datelor recensământului.

Aproximativ 46,2% din populație s-a descris ca fiind creștină în ziua recensământului din 2021, în scădere de la 59,3% cu zece ani mai devreme, a precizat Oficiul Național de Statistică (ONS).

Este pentru prima dată când proporția a scăzut sub jumătate.

Procentul persoanelor care au declarat că nu au nicio religie a sărit de la aproximativ un sfert în 2011 (25,2%) la peste o treime în 2021 (37,2%).

Au crescut proporțiile persoanelor care se descriu ca fiind musulmane (de la 4,9% la 6,5%) și hinduse (de la 1,5% la 1,7%).

Londra rămâne regiunea cea mai diversă din punct de vedere religios din Anglia, cu puțin peste un sfert (25,3%) dintre persoane în ziua recensământului din 2021 declarând o altă religie decât cea creștină.

Sud-vestul Angliei este cea mai puțin diversă din punct de vedere religios, cu 3,2% care au ales o altă religie decât cea creștină.

Întrebarea privind religia a fost voluntară la recensământul din 2021, dar a fost răspunsă de 94,0% din populația Angliei și Țării Galilor, în creștere de la 92,9% în 2011, a adăugat ONS.

Arhiepiscopul de York a declarat că țara a „lăsat în urmă epoca în care mulți oameni se identificau aproape automat ca fiind creștini”.

Stephen Cottrell a declarat: „Înțeleg că nu este vorba de o persoană care să se simtă aproape de a fi considerată ca fiind automată. Nu este o mare surpriză faptul că recensământul arată că mai puțini oameni din această țară se identifică ca fiind creștini decât în trecut, dar totuși ne lansează o provocare, nu numai să avem încredere că Dumnezeu își va construi împărăția pe Pământ, ci și să ne jucăm rolul de a-L face cunoscut pe Hristos.”

„Marea Britanie este aproape sigur una dintre cele mai puțin religioase țări”

Humanists UK a desfășurat o campanie în perioada premergătoare recensămintelor din 2011 și 2021, încurajând persoanele nereligioase să bifeze căsuța „fără religie” din formular.

Directorul executiv Andrew Copson a declarat că cifrele ar trebui să fie un „semnal de alarmă care să determine noi reconsiderări ale rolului religiei în societate”.

El a spus: „Aceste rezultate confirmă faptul că cea mai mare schimbare demografică din Anglia și Țara Galilor din ultimii 10 ani a fost creșterea dramatică a persoanelor nereligioase. Ele înseamnă că Marea Britanie este aproape sigur una dintre cele mai puțin religioase țări de pe Pământ”.

Sondajul 2021, realizat la 21 martie anul trecut, a fost completat de peste 24 de milioane de gospodării din Anglia și Țara Galilor, potrivit The Independent.

Datele publicate marți acoperă etnia, religia, identitatea națională și limba.

De asemenea, a constatat că:

  • Numărul persoanelor din Anglia și Țara Galilor care își identifică grupul etnic ca fiind alb a scăzut cu aproximativ 500.000 în decurs de un deceniu.
  • În 2021, 91,1% (52,6 milioane) dintre rezidenții obișnuiți cu vârsta de trei ani și peste aveau ca limbă principală engleza (engleză sau galeză în Țara Galilor).
  • 90,3% (53,8 milioane) dintre rezidenții obișnuiți s-au identificat cu cel puțin o identitate națională britanică (engleză, galeză, scoțiană, nord-irlandeză, britanică și cornișă).