12 iul. 2022 | 12:28

Țara care îi vine în ajutor lui Putin în război. Soldații ruși vor învăța să manevreze drone echipate cu arme

ULTIMA ORĂ
Țara care îi vine în ajutor lui Putin în război. Soldații ruși vor învăța să manevreze drone echipate cu arme

Guvernul iranian se pregătește să trimită „câteva sute” de drone, inclusiv unele echipate cu arme, în Rusia la un moment dat în luna iulie, a declarat luni consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan.

Soldații ruși vor avea drone

Sullivan a făcut acest anunț în timpul unui briefing de după-amiază la Casa Albă, unde s-a declarat încrezător că, cu sprijinul Occidentului, capitala Ucrainei, Kiev, va rămâne sub control ucrainean.

Apoi, el a pivotat asupra prețului pe care războiul l-a avut asupra Rusiei, în special asupra armelor sale.

„Informațiile noastre indică faptul că guvernul iranian se pregătește să furnizeze Rusiei până la câteva sute de vehicule aeriene fără pilot, inclusiv vehicule aeriene fără pilot cu capacitate de armament, într-un calendar accelerat”, a declarat Sullivan. „Nu este clar dacă Iranul a livrat deja vreunul dintre aceste UAV-uri Rusiei”.

Iranul va instrui forțele rusești pentru a utiliza dronele încă din această lună, a adăugat el.

„Acesta este doar un exemplu al modului în care Rusia se uită la țări precum Iranul pentru capacități care … au fost folosite înainte de a obține încetarea focului în Yemen pentru a ataca Arabia Saudită”, a declarat Sullivan.

„Vom continua să ne facem partea noastră pentru a contribui la susținerea apărării eficiente a Ucrainei și pentru a-i ajuta pe ucraineni să arate că efortul Rusiei de a încerca să șteargă Ucraina de pe hartă nu poate avea succes.”

Trupele rusești ar putea fi antrenate să folosească rapid această tehnologie, a declarat Michael Kofman, director al programului de cercetare în cadrul programului de studii privind Rusia de la Center for Naval Analyses. Dar, fără cunoștințe specifice despre drone, este dificil să se obțină un termen exact.

„Forțele rusești au pierdut drone de recunoaștere în număr mare. Propria lor capacitate de producție de drone armate este încă la început”, a declarat Kofman.

„Este posibil să fie interesați de muniții iraniene de trândăvie sau drone de luptă. Acesta este un domeniu în care Iranul ar putea avea mai multe capacități”.

Rusia e disperată

Cumpărarea de drone din Iran semnalează că Rusia este disperată, lipsită de opțiuni din cauza izolării economice, potrivit unui oficial american familiarizat cu situația. Aceștia au reiterat clasificarea lui Sullivan cu privire la numărul de drone, numindu-l o cantitate „substanțială”.

„Este legitimă”, a declarat oficialul cu privire la tranzacția cu drone. „Nu am stat pe ea. Ori de câte ori declasificăm informații, încercăm să câștigăm în spațiul informațional”.

De la începutul războiului, în februarie, SUA au alocat zeci de miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina cu arme, muniții și ajutor umanitar.

Liderii ucraineni au fost în contact „aproape zilnic” cu liderii militari și politici americani în ceea ce privește apărarea țării și modul de a recupera teritoriul luat de Rusia, a declarat Sullivan.

„Scopul fundamental al strategiei noastre este de a-i pune pe ucraineni într-o poziție cât mai puternică pe câmpul de luptă, astfel încât să fie într-o poziție cât mai puternică la masa negocierilor atunci când vine diplomația”, a spus el.

Sullivan a făcut aceste comentarii înaintea călătoriei președintelui Joe Biden în Israel și Arabia Saudită din această săptămână, unde Iranul va fi unul dintre principalele subiecte de pe ordinea de zi.