Țara care declară stare de urgență în regiunile limitrofe cu Rusia. Guvernul a trimis armata la graniță 

Țara care declară stare de urgență în regiunile limitrofe cu Rusia. Guvernul a trimis armata la graniță 

După mobilizarea militară parțială ordonată de Vladimir Putin, o țară europeană a decis să declare stare de urgență în mai multe regiuni de la granița cu Rusia până în decembrie 2022. Până atunci, un punct de control la frontieră va fi închis. Numărul de patrule și controale va crește.

Letonia declară stare de urgență la granița cu Rusia

Având în vedere decizia Rusiei de a anunța mobilizarea parțială în țară, care are ca scop creșterea și prelungirea războiului din Ucraina, potrivit oficialilor letoni, și nevoia de a preveni eventualele amenințări la adresa securității interne a Letoniei, guvernul de la Riga a hotărât să declare stare de urgență în mai multe puncte de trecere a frontierei și regiuni. Decretul este planificat să dureze în perioada 28 septembrie – 27 decembrie 2022.

Prin urmare, a fost instaurată stare de urgență în Alūksne, Balvi și Ludza. Proiectul legislativ publicat online menționa și Augšdaugava, dar Ministerul de Interne a clarificat că guvernul a decis să declare stare de urgență doar în cele trei regiuni menționate anterior. Totodată, autoritățile au decis să închidă punctul de control al frontierei Pededze și au ordonat grănicerilor de stat să intensifice controlul asupra frontierei letono-ruse.

Armata a fost trimisă la frontieră

Guvernul leton a trimis Forțele Armate Naționale, Poliția de Stat și Serviciul de Securitate să asiste grănicerii de la frontiera cu Rusia. Ministrul de Interne, Kristaps Eklons, a declarat după anunțul deciziei guvernului că situația de la granița dintre Rusia și Belarus rămâne stabilă și pașnică, totul fiind sub control. Cu toate acestea, situația din Rusia necesită o acțiune decisivă.

Patrule și controale până la sfârșitul lunii decembrie

În urma stării de urgență, polițistul de frontieră are acces la resurse adecvate și va avea un avantaj pentru răspunsuri la eventualele riscuri de securitate. Numărul de patrule și controale la graniță va fi, de asemenea, crescut. Punctul de frontieră Pededze va fi închis pentru a optimiza trupele necesare în altă parte.

Starea de urgență se va aplica și gărilor, aeroporturilor, porturilor maritime pentru a scpori controlul asupra afluxului de cetățeni ruși care trec granița, a precizat ministrul Eklons.

În plus, guvernul are în vedere și limitarea parțială a călătoriilor: „În paralel, continuăm să lucrăm la o abordare mai bună în relațiile cu rezidenții ruși în Europa. În același timp, înțelegem că nu poate exista o abordare unificată. Acesta este motivul pentru care scopul nostru este să ne protejăm cel puțin propria regiune, de aceea vom monitoriza aeroporturile și porturile maritime”, a spus Eklons.