Sute de mii de șoferi rămân fără RCA, peste noapte: când îți expiră asigurarea auto obligatorie, de fapt

Sute de mii de șoferi rămân fără RCA, peste noapte: când îți expiră asigurarea auto obligatorie, de fapt

Totul pleacă de la falimentul City Insurance. Șoferii români care și-au asigurat mașina la cel mai mare asigurator de pe meleaguri mioritice vor rămâne fără asigurare, peste noapte. Nu contează dacă au altă dată de expirare înscrisă pe foaie.

Dacă nu ești atent, riști să te trezești cu o amendă foarte costisitoare, deoarece circuli fără RCA, chiar dacă, pe hârtie, asigurarea ta obligatorie mai este în continuare valabilă. În această situație se află sute de mii de români, iar data la care trebuie să fii atent este 10 mai, peste doar câteva zile.

De ce rămâi fără asigurare, care este soluția

În septembrie 2021, când și-a pierdut licența și a început procedura de faliment, City Insurance avea peste 3 milioane de asigurați RCA. Între timp, cele mai multe dintre ele au expirat. Cu toate acestea, aproximativ 500.000 de polițe mai sunt în vigoare, dar doar pentru câteva zile.

În conformitate cu legislația în vigoare, asigurările rămase vor fi denunțate automat de către lichidator pe 10 mai 2022. Asta înseamnă că cei care aleg să circule în continuare cu un RCA emis de City Insurance, după 10 mai, o vor face complet ilegal. Mai multe decât atât, dacă nu ești asigurat la City Insurance dar ești implicat într-un accident cu astfel de persoană, vei sta prin procese încercând să-ți recuperezi costul reparațiilor.

Partea bună este că, dacă vrei să-ți recuperezi o parte din cheltuiala cu RCA-ul la City Insurance, ai această posibilitate. De exemplu, dacă asigurarea ta obligatorie ar fi expirat în septembrie 2022, pentru diferența din mai și până în septembrie, poți solicita returnarea unei treimi din prima plătită la momentul încheierii asigurării. Întregul mecanism din spatele acelei operațiuni, împreună cu formularele pe care trebuie să le completezi, le găsești la această adresă.

În final, dacă ai o asigurare RCA încheiată la City Insurance, independent de data înscrisă pe ea, aceasta va expira la 10 mai. Din 11 mai, ești neasigurat.

Citește și: