19 ian. 2022 | 10:23

Sute de angajați vor rămâne pe drumuri: controversații austrieci exportatori de lemn românesc închid în totalitate o fabrică și reduc producția în altele

ACTUALITATE
Sute de angajați vor rămâne pe drumuri: controversații austrieci exportatori de lemn românesc închid în totalitate o fabrică și reduc producția în altele

O companie austriacă se pregătește să-și închidă porțile într-una dintre filialele sale, în timp ce în altele s-ar putea produce reduceri masive de personal.

Holzindustrie Schweighofe, sau așa cum se numește acum, TS Timber Productions, le vă o veste proastă angajaților români. Fabrica de la Siret va fi închisă, în timp ce, în alte sedii ale sale, activitatea va fi redusă cu până la 30% (vorbim despre fabrica de lemn de la Rădăuți). În urma acestei decizii, câteva sute de angajați ar putea rămâne fără locuri de muncă.

Cu toate astea, activitatea va fi menținută în alte fabrici din țară ca: Sebeș – Alba, Reci – Covasna și Comănești – Bacău. În cele trei, HS Timber Productions însumează peste 2.400 de angajați.

De ce a luat compania austriacă această decizie

Conform declarațiilor reprezentanților companiei austriece, mediul legislativ instabil ar fi una dintre principalele cauze pentru luarea acestei decizii. Mai mult, nici măsurile restrictive, în ceea ce privește piața lemnului, nu au ajutat compania să evite concedierile în masă.

În plus, țări ca Ucraina și Rusia și-au limitat disponibilitatea achiziției de materie primă, din pricina restricțiilor impuse, menționate anterior, în articol.

„În fabrica din Rădăuţi, o parte dintre operaţiuni, mai exact cele din fabrica de cherestea, vor fi întrerupte. Producţia de stâlpi şi grinzi din Rădăuţi va rămâne în funcţiune. Fabrica de panouri de lemn masiv din Siret, care în prezent prelucrează cherestea de la fabrica din Rădăuţi, va fi închisă în totalitate. Principalele motive ale restructurării constau în provocările din ce în ce mai mari din România, mai precis mediul legislativ instabil şi măsurile restrictive de pe piaţa lemnului. Achiziţia de lemn rotund pe piaţa din România a fost limitată începând cu 2016. Ucraina şi Rusia nu mai sunt disponibile pentru achiziţiile de materie primă, din cauza interdicţiilor de export în vigoare în aceste ţări”, a anunțat compania, într-un comunicat destinat presei din România.

În consecință, HS Timber Productions a promis că va căuta soluții pentru a păstra măcar o parte dintre angajați, însă în condițiile de față, promisiunea pare una sortită eșecului sau cu șanse reale să se îndeplinească într-o proporție mult mai mică, în contextul așteptărilor.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele