Surpriză de la ANAF: se șterg aceste datorii. Dispar complet, ca și cum n-au existat

Surpriză de la ANAF: se șterg aceste datorii. Dispar complet, ca și cum n-au existat

Fiscul ne aduce o veste neașteptat de bună, chiar la început de toamnă. Se pare că o anumită categorie de contribuabili, înregistrată cu unele creanțe la ANAF, va beneficia de ștergerea datoriilor.

Instituția tocmai a publicat pe site-ul său oficial un proiect de ordin în acest sens.

Cine va beneficia de ștergerea datoriilor de la ANAF. Anunțul oficial de la Fisc

Concret, ne anunță reprezentanții ANAF, 10 companii din Apărare vor fi scutite de creanțele lor.

Prin eliminarea creanțelor respectivelor entități, autoritățile noastre fiscale urmăresc sprijinirea companiilor în demersul lor de redresare a activității, ce altfel ar fi irealizabilă.

De altfel, decizia radicală a fost luată și ținându-se cont de faptul că nu vorbim despre orice companii, ci despre unele de importanță strategică pentru România și, până la urmă, pentru fiecare cetățean al acestei țări.

Iată cum arată lista celor 10 companii ce urmează să beneficieze de clemența statului: Uzina Mecanică București, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Automecanică Moreni, Metrom, Tohan, Fabrica de Pulberi Făgăraș, Pirochim Victoria, Uzina Mecanică Sadu, Carfil și Fabrica de Arme Cugir.

În documentele publicate pe site-ul ANAF este indicat și un impact bugetar calculat pentru această măsură. Se pare că ștergerea datoriilor fiscale ale celor 10 companii amintite mai sus presupune un impact bugetar evaluat de Fisc la nu mai puțin de 106,1 milioane lei.

„În vederea emiterii în mod unitar, de către organele fiscale competente a formularelor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 45/2022 privind unele măsuri pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria națională de apărare, se impune aprobarea următoarelelor modele de formulare:

– cererea de anulare a obligațiilor fiscale și/sau bugetare în temeiul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 45/2022 privind unele măsuri pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria națională de apărare;

– certificatul de atestare fiscală;

– decizia de anulare a obligaţiilor fiscale și/sau bugetare datorate de operatorii economici din industria națională de apărare”, mai amintește ANAF.