Supermarketul futurist, fără case de marcat sau casieri, disponibil: s-ar putea întâmpla și la Kaufland, Lidl

Supermarketul futurist, fără case de marcat sau casieri, disponibil: s-ar putea întâmpla și la Kaufland, Lidl

Când vine vorba de automatizare și digitalizare, casierii de la Kaufland, Lidl, Carrefour sau Auchan ar putea fi primii care rămân fără un loc de muncă. Mulți dintre ei au fost deja înlocuiți cu case self-check-out, dar se pare că și acestea vor dispărea în curând.

Aldi este un lanț de supermarketuri german, la fel ca Lidl sau Kaufland. Întâmplarea face că nu este disponibil încă în România, deși au existat mai multe planuri în acest sens. Pe de altă parte, nemții și-au concentrat atenția pe piețele existente, țările în care activau deja. Astfel, au ajuns să introducă primul magazin fără casieri sau case de marcat de orice fel. Supermarketul și-a deschis ușile de curând în Londra, Marea Britanie.

Azi la Aldi, mâine la Kaufland și Lidl

Având în vedere că toate toate cele trei lanțuri de supermarketuri menționate își au rădăcinile în Germania, este doar o chestiune de timp până când casierii și casele de marcat vor dispărea din toate supermarketurile, inclusiv din țara noastră. Important este că s-a dat startul acestei tranziții. Probabil că nu se va întâmpla mâine sau poimâine, dar în următorii 3-4 ani, digitalizarea acestor aspecte comerciale va lăsa mulți oameni fără un loc de muncă.

Magazinul Aldi fără case de marcat și casieri s-a deschis pe Greenwich High Street în Londra, Marea Britanie. Întregul proces achiziție este finalizat cu telefonul. Este suficient să îți instalezi o aplicație pe telefon, iar după aceea, nu mai trebuie să scanezi niciun produs. Totul este automatizat. Magazinul este intitulat Aldi Shop & Go.

În mod previzibil, există multă tehnologie în spatele acestui sistem, dar important este că funcționează. În tandem cu un sistem de camere video furnizat de compania de tehnologia AiFi, clienții sunt filmați când iau produsele de pe raft. Astfel, la finalul sesiunii de shopping, cumpărăturile sunt taxate prin intermediul aplicației de mobil și, în același program de pe telefon, vei avea și chitanța.

„Ziua de astăzi reprezintă punctul culminant al unor luni de muncă, nu în ultimul rând din partea echipei de aici, din Greenwich, și abia aștept să văd cum reacționează clienții la testul nostru. Acest magazin utilizează cele mai noi tehnologii de ultimă generație în domeniul comerțului cu amănuntul, oferind clienților produsele premiate și prețurile imbatabile ale Aldi într-un mod nou și inovator. Echipa este foarte încântată să vadă cum clienții vin și experimentează Aldi Shop&Go”, a declarat Giles Hurley, CEO al Aldi UK și Irlanda. Ca referință, Aldi activează în 19 țări din lume printr-un lanț format din peste 11.000 de magazine.

Citește și: