SUA, reacție rapidă. Ce au făcut după ce Putin și-a trimis omul în turneu în țările africane

SUA, reacție rapidă. Ce au făcut după ce Putin și-a trimis omul în turneu în țările africane

Secretarul de stat american Antony Blinken se va deplasa luna viitoare în Africa de Sud, Republica Democrată Congo și Rwanda, a anunțat vineri Departamentul de Stat, în contextul în care Washingtonul își intensifică diplomația în Africa pentru a contracara ofensiva de farmec a Rusiei.

SUA, mișcare rapidă de contraofensivă la adresa Rusiei

Ambasadoarea SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, va merge, de asemenea, în august în Ghana și Uganda, iar șefa departamentului de asistență din SUA, Samantha Power, a încheiat recent o călătorie în Kenya, aliat de lungă durată al SUA, precum și în Somalia, țară cu probleme, unde a subliniat creșterea malnutriției agravată de invazia Rusiei în Ucraina.

Diplomația are loc în timp ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov își întreprinde propriul turneu extins în Africa, unde a încercat să prezinte spirala prețurilor mondiale la alimente ca fiind o consecință a sancțiunilor occidentale – o idee respinsă de Washington, care indică blocada Moscovei asupra porturilor ucrainene.

Blinken va transmite mesajul că „țările africane sunt actori geostrategici și parteneri critici în cele mai presante probleme ale zilelor noastre, de la promovarea unui sistem internațional deschis și stabil, la abordarea efectelor schimbărilor climatice, a insecurității alimentare și a pandemiilor globale, până la modelarea viitorului nostru tehnologic și economic”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.

Țările africane, vizitate de SUA și Rusia

Africa de Sud, un lider în lumea în curs de dezvoltare, a apărut ca un câmp de luptă diplomatic cheie, deoarece a rămas cu atenție neutră în ceea ce privește războiul din Ucraina, refuzând să se alăture apelurilor occidentale de condamnare a Moscovei, care încă se bucură de afecțiune pentru opoziția sa față de apartheid.

Blinken va vizita Johannesburg și capitala Pretoria în perioada 7-9 august. El se va îndrepta apoi spre capitala Republicii Democrate Congo, Kinshasa, în încercarea de a-și arăta sprijinul pentru cea mai mare țară din Africa subsahariană, care încearcă să întoarcă pagina după decenii de conflict.

El își va încheia călătoria în Rwanda, țară care a înregistrat o creștere a tensiunilor cu Republica Democrată Congo după ce și-a acuzat vecinul din est de susținerea rebelilor M23, acuzație negată de Kigali.

Blinken va efectua a doua sa călătorie în Africa subsahariană de când a preluat funcția anul trecut, odată cu administrația președintelui Joe Biden.

La sfârșitul anului trecut, el a călătorit în Kenya, Nigeria și Senegal, în încercarea de a evidenția democrațiile.