31 mai 2022 | 18:10

SUA, în clasamentul mondial pentru supercomputere: de ce e-n stare Frontier HPE Cray EX de la ORNL cu procesoare AMD

ACTUALITATE
SUA, în clasamentul mondial pentru supercomputere: de ce e-n stare Frontier HPE Cray EX de la ORNL cu procesoare AMD

Statele Unite ale Americii se află în topul lumii pentru supercomputere, mai exact în topul Top500 al celor mai puternice sisteme. Sistemul Frontier de la Oak Ridge National Laboratory (ORNL) care rulează pe procesoare AMD EPYC a ocupat primul loc față de campionul de anul trecut, sistemul ARM A64X Fugaku din Japonia.

Este încă în proces de integrare și testare la ORNL din Tennessee, dar va fi, în cele din urmă, operat de Forțele Aeriene ale SUA și Departamentul Energiei al SUA.

Frontier, alimentat de platforma Cray EX a Hewlett Packard Enterprise (HPE), a fost și mașinărie de top cu o marjă largă. Este primul (cunoscut) sistem exascale adevărat, atingând un vârf de 1,1 exaflopi pe benchmark-ul Linmark. Între timp, Fugaku a reușit mai puțin de jumătate din asta la 442 de petaflopi, ceea ce a fost suficient pentru a-l menține pe primul loc în ultimii doi ani.

Frontier a fost, de asemenea, cel mai eficient supercomputer. Funcționând cu doar 52,23 gigaflops pe watt, a depășit sistemul MN-3 al Japoniei pentru a ocupa primul loc pe lista Green500.

Cine face parte din topul pentru supercomputere

„Faptul că cea mai rapidă mașinărie din lume este și cea mai eficientă energetic este pur și simplu uimitor”, a spus directorul de laborator ORNL, Thomas Zacharia, la o conferință de presă.

Alte computere din TOP10 includ un alt sistem HPE Cray EX instalat la EuroHPC din Finlanda (151,9 petaflopi), sistemul Summit construit de IBM care folosește 22 de nuclee de putere (procesoare și GPU-uri NVIDIA Tesla V100 – 148,8 petaflopi) și Sierra de la Lawrence Livermore, un sistem mai mic – versiunea la scară a Summit-ului care a atins 94,6 Pflop/s.

China a ocupat două locuri de top cu Sunway TaihuLight de la Centrul Național de Cercetare de Inginerie și Tehnologie Calculatoare Paralele (NRCPC) și Tianhe-2A construit de Universitatea Națională de Tehnologia Apărării din China (NUDT). Cu toate acestea, se zvonește că China are deja nu mai puțin de două sisteme exascale (conform Linmark) pe noile sisteme Sunway Oceanlite și Tianhe-3. Cu toate acestea, din cauza stării actuale a politicii semiconductoarelor, China nu dezvăluie noi criterii de referință sau progrese importante.