SUA, anunț pentru rușii care vor fugi de război: „Vor primi azil”

SUA, anunț pentru rușii care vor fugi de război: „Vor primi azil”

Statele Unite îi primesc pe rușii care cer azil din cauza războiului „nepopular” al președintelui Vladimir Putin, a declarat marți secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Rușii care cer azil în SUA îl vor primi

„Credem că, indiferent de naționalitatea lor, ei pot solicita azil în Statele Unite și că cererea lor poate fi analizată de la caz la caz”, a spus ea.

„ Am făcut o distincție clară între acțiunile guvernului rus și ale forțelor sale armate din Ucraina și poporul rus, dintre care mulți s-au pronunțat împotriva acestui război nedrept.

Vedem acest lucru chiar în ultimele două zile, când vedem că protestele continuă în Rusia. Așadar, orice persoană care caută refugiu din cauza persecuției,  indiferent de naționalitatea sa, poate solicita azil în Statele Unite și cererea sa poate fi adjucată de la caz la caz”, a spus Karine Jean-Pierre.

Rușii fug de înrolare

Un număr tot mai mare de bărbați ruși încearcă să părăsească țara pentru a evita să fie înrolați în armată. Mulți dintre cei din Germania sunt dispuși să le acorde azil. Dar comunitatea ucraineană este mai mult decât sceptică.

Și secretarul parlamentar al Partidului Verde, Irene Mihalic, a cerut:

„Oricine nu vrea să ia parte la războiul de agresiune al lui Putin împotriva Ucrainei, care este contrar dreptului internațional și criminal, și, prin urmare, fuge din Rusia, trebuie să primească azil în Germania”.

Se estimează că aproximativ 50.000 de ruși au fugit deja în Georgia în ultimele zile, în parte pentru că Polonia și statele baltice și-au închis practic granițele pentru ruși, temându-se de infiltrarea spionilor.

Ministerul Federal de Interne german a subliniat că azilul este acordat de la caz la caz, incluzând un control de securitate.

În special în cazul solicitanților care sunt membri ai armatei ruse, este necesar să se știe cine sunt aceștia cu adevărat.

Friedrich Merz, președintele celui mai mare partid de opoziție, creștin-democrații de centru-dreapta (CDU), a declarat într-un interviu acordat postului privat Bild TV că este „strict împotriva acordării accesului în Germania pentru toți obiectorii de conștiință la serviciul militar, precum și a mobilizării în Rusia”.

Acesta se întreabă, de asemenea, cum vor face față autoritățile germane unui posibil val de cereri în situația actuală.