26 sept. 2022 | 11:02

Țara aliată Rusiei care nu va recunoaște anexarea regiunilor ucrainene prin referendum. Încă un partner se distanțează de Putin

ULTIMA ORĂ
Țara aliată Rusiei care nu va recunoaște anexarea regiunilor ucrainene prin referendum. Încă un partner se distanțează de Putin

O țară foarte apropiată Rusiei nu va recunoaște posibila anexare a regiunilor estice ale Ucrainei de către Rusia prin referendumuri organizate în această țară, a declarat luni ministrul de externe al națiunii din Asia Centrală.

Încă o țară care ia distanță de Rusia, după ce au fost aliate

Votul a avut loc în patru regiuni ucrainene deținute în cea mai mare parte de forțele rusești, începutul unui plan al președintelui Vladimir Putin de a anexa o mare parte din Ucraina, în ceea ce Occidentul spune că este o încălcare a dreptului internațional care escaladează semnificativ războiul din această țară. Rusia numește acțiunile sale din Ucraina „o operațiune militară specială”. citiți mai departe

„În ceea ce privește organizarea de referendumuri … Kazahstanul pornește de la principiile integrității teritoriale a statelor, echivalenței suverane a acestora și coexistenței pașnice”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Aibek Smadiyarov.

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a cerut în repetate rânduri rezolvarea conflictului ucrainean în conformitate cu Carta Națiunilor Unite.

„Ne reconfirmăm disponibilitatea de a oferi tot sprijinul posibil pentru stabilirea unui dialog politic”, a declarat Smadiyarov. „În același timp, țara noastră consideră că menținerea stabilității, fie la nivel regional, fie la nivel global, este cel mai important obiectiv.”

Kazahstanul se distanțează de Rusia – acesta a fost mesajul nerostit în remarcile președintelui Kassym-Jomart Tokayev la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite din 2022.

Discursul președintelui rus Vladimir Putin, care a anunțat o mobilizare parțială, a fost difuzat o zi mai târziu. Cele două discursuri demonstrează modul în care cei doi vecini, aliați apropiați în materie de apărare și comerț, au viziuni foarte diferite cu privire la geopolitica globală și la războiul din Ucraina.

Tokayev a dedicat prima parte a discursului său din 20 septembrie exprimării opiniilor sale despre situația globală actuală.

„Reanalizăm legăturile dintre trei principii primordiale: egalitatea suverană a statelor, integritatea teritorială a statelor și coexistența pașnică între state”.

El a adăugat că „lumea cade pradă unui nou set de conflicte militare”, fără a menționa numele Ucrainei. În ceea ce privește armele nucleare, șeful statului kazah a susținut că „ne confruntăm cu perspectiva utilizării armelor nucleare, și nici măcar ca ultimă soluție” și „suntem alarmați de rivalitatea și retorica tot mai mare a statelor nucleare”, deși nu a menționat explicit Rusia.

Mobilizare militară în Rusia

O zi mai târziu, la 21 septembrie, Putin a anunțat o mobilizare parțială. Pentru a justifica această decizie extremă, el a argumentat că „scopul acestei părți a Occidentului este de a slăbi, diviza și, în cele din urmă, de a ne distruge țara”.

Mai mult, a spus el, guvernul rus este pregătit și dispus să utilizeze armele nucleare pentru a proteja integritatea teritorială a Rusiei.

Cu toate acestea, ideea de „integritate teritorială” este vagă și devine și mai complicată pe măsură ce teritoriile controlate de Rusia în Ucraina intenționează să organizeze referendumuri pentru a fi anexate la Federația Rusă.

În cazul în care aceste referendumuri controversate vor avea loc, Moscova poate argumenta că operațiunile ucrainene din aceste teritorii sunt atacuri împotriva Rusiei, ceea ce ar putea duce conflictul la un nou nivel, mai periculos.

Relațiile dintre Rusia și Kazahstan

Relațiile dintre Kazahstan și Rusia sunt complexe. Pe de o parte, țările întrețin relații diplomatice cordiale, cu legături solide în domeniul apărării și economic.

Tokayev a participat la Forumul economic internațional de la Sankt Petersburg din iunie, care a inclus o întâlnire publică cu Putin, și a participat, de asemenea, la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) de la Samarkand, Uzbekistan, la mijlocul lunii septembrie.

În ceea ce privește afacerile militare, trupele kazahe au participat în august la Jocurile Armatei organizate de Rusia.

Pe de altă parte, guvernul kazah nu și-a exprimat sprijinul pentru obiectivele și operațiunile Rusiei în Ucraina.

Kazahstanul nu a trimis trupe în Ucraina și este împotriva civililor kazahi care luptă pentru Rusia. Mai mult, în timpul unei întâlniri cu președintele Ilham Aliyev din Azerbaidjan în luna august, Tokayev și liderul azer au vorbit unul cu celălalt în limbile materne ale națiunilor lor respective, nu în rusă, lingua franca a lumii post-sovietice.

Acesta este un alt exemplu de țări regionale care caută să se distanțeze de Rusia și de moștenirea sovietică.