27 oct. 2022 | 22:50

SUA, amenințare către Rusia: „Orice reacție asupra infrastructurii va fi întâmpinată cu un răspuns”

ULTIMA ORĂ
SUA, amenințare către Rusia: „Orice reacție asupra infrastructurii va fi întâmpinată cu un răspuns”

Orice reacție asupra infrastructurii americane va fi întâmpinată cu un răspuns, a declarat joi Casa Albă, după ce un înalt oficial rus din cadrul Ministerului rus de Externe a declarat că sateliții comerciali occidentali ar putea deveni ținte legitime pentru Rusia dacă sunt implicați în războiul din Ucraina.

Răspunsul SUA către Rusia

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a adăugat, în fața jurnaliștilor, că informațiile publice disponibile arată că rușii au încercat să urmărească tehnologii antisatelit.

Konstantin Vorontsov, director adjunct al departamentului pentru neproliferare și control al armelor din cadrul Ministerului rus de Externe, a declarat la 26 octombrie la Națiunile Unite că utilizarea sateliților occidentali pentru a ajuta efortul de război ucrainean este „o tendință extrem de periculoasă”.

„Infrastructura cvasi-civilă poate fi o țintă legitimă pentru o lovitură de retorsiune”, a declarat Vorontsov în fața Primului Comitet al Națiunilor Unite, adăugând că utilizarea de către Occident a unor astfel de sateliți pentru a sprijini Ucraina este „provocatoare”.

„Vorbim despre implicarea unor componente ale infrastructurii spațiale civile, inclusiv comerciale, de către Statele Unite și aliații lor în conflicte armate„, a declarat Vorontsov în fața comisiei, fără a numi vreo firmă de sateliți specifică.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că informațiile publice disponibile arată că Rusia a încercat să urmărească tehnologii antisatelit.

Kirby a declarat reporterilor, în cadrul unei ședințe de informare, că orice vizare a infrastructurii americane va fi întâmpinată cu un răspuns, dar nu a precizat care va fi acesta.

Musk va continua să finanțeze Starlink în Ucraina

Antreprenorul miliardar din domeniul tehnologiei Elon Musk a declarat la începutul acestei luni că firma sa de rachete SpaceX va continua să finanțeze serviciul de internet Starlink în Ucraina, invocând nevoia de „fapte bune”.

Musk a activat Starlink, o rețea de peste 2.000 de sateliți care orbitează în jurul Pământului și mii de terminale la sol, la sfârșitul lunii februarie, după ce serviciile de internet au fost întrerupte din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Rusia dispune de o capacitate spațială ofensivă semnificativă, la fel ca și Statele Unite și China.

Anul trecut, Rusia a lansat o rachetă antisatelit pentru a distruge unul dintre proprii sateliți dezafectați.