Stellantis bună de plată, după ce a copiat Volkswagen: amenda uriașă pentru emisii mincinoase

Stellantis bună de plată, după ce a copiat Volkswagen: amenda uriașă pentru emisii mincinoase

Trei angajați ai FCA din SUA au fost inculpați pentru conspirație pentru fraudarea SUA și încălcarea legii Clean Air  și așteaptă judecarea.

Unitatea americană a lui Stellantis, fosta Fiat Chrysler Automobiles, a fost condamnată după ce a pledat vinovată în iunie pentru conspirație criminală și va plăti aproape 300 de milioane de dolari pentru a rezolva o anchetă de mai mulți ani a Departamentului de Justiție al SUA privind frauda privind emisiile de motorină.

FCA US LLC, fosta Chrysler Group LLC, a încheiat anterior un acord de pledoarie cu Departamentul de Justiție și a fost de acord să plătească o amendă de 96,1 milioane de dolari și să renunțe la 203,6 milioane de dolari. FCA US a fost, de asemenea, condamnat la un termen de trei ani de probațiune organizațională.

Compania a fost acuzată că a făcut declarații false cu privire la emisiile diesel la peste 100.000 de vehicule diesel Jeep Grand Cherokee și Ram 1500 din SUA 2014-2016.

Departamentul de Justiție a spus că FCA a conspirat pentru a înșela testele de emisii din SUA.

Pedeapsa penală de 300 de milioane de dolari „este rezultatul unei investigații exhaustive de trei ani”, a spus procurorul general adjunct Todd Kim. „Această rezoluție arată că Departamentul de Justiție se angajează să tragă la răspundere pe cei care au greșit corporațiile pentru inducerea în eroare a autorităților de reglementare”.

Stellantis, bună de plată

Guvernul a remarcat că FCA US a plătit anterior o penalizare civilă de 311 milioane de dolari și o despăgubire de peste 183 de milioane de dolari pentru peste 63.000 de persoane, ca parte a unui proces colectiv pentru motorină.

Producătorul auto trebuie să efectueze o evaluare inițială a conformității sale cu Actul pentru aer curat și cu procedurile de inspecție și testare, să trimită un raport și să pregătească cel puțin două rapoarte ulterioare. Reuters a raportat pentru prima dată soluționarea planificată în mai.

Departamentul de Justiție a declarat că FCA US a instalat funcții software înșelătoare menite să evite controlul reglementărilor și să ajute în mod fraudulos vehiculele diesel să îndeplinească standardele de emisii cerute.

Stellantis a declarat mai devreme că a acumulat 266 de milioane de euro pentru a contabiliza decontarea. FCA a fuzionat cu producătorul francez Peugeot PSA în 2021 pentru a forma Stellantis.

Trei angajați ai FCA din SUA au fost inculpați pentru conspirație pentru fraudarea SUA și încălcarea Clean Air Act și așteaptă judecarea.

Acordul de pledoarie vine la cinci ani după ce Volkswagen a pledat vinovat de acuzații penale pentru a rezolva propria criză a emisiilor care a afectat aproape 600.000 de vehicule din SUA, într-un scandal care a devenit cunoscut sub numele de „Dieselgate”. VW a plătit peste 30 de miliarde de dolari în legătură cu scandalul.