Sorin Oprescu cere azil politic în Grecia, după ce a fugit din țară în urma condamnării

Sorin Oprescu cere azil politic în Grecia, după ce a fugit din țară în urma condamnării

Fostul primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost prins în Atena. Acesta cere azil politic în Grecia, după ce a fugit din România în urma condamnării la închisoare cu executare. De urma lui Oprescu au dat echipele Enfast (European Network of Fugitive Active Search Teams). Primind o sentință de 10 ani și opt luni, politicianul reclamă condițiile proaste de deținere din pușcăriile țării noastre. La fel ca în cazul Elenei Udrea, va urma un proces de extrădare.

Sorin Oprescu vrea azil politic în Grecia, după ce a fost reținut

Sorin Oprescu se ascundea la Atena. Condamnatul ar putea fi extrădat în ţară de instanţele din Grecia. Politicianul a fost capturat de o echipă Enfast (European Network of Fugitive Active Search Teams).

Sorin Oprescu a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare, fiind acuzat de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. Fostul primar a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie, susțin procurorii DNA.

Condamnare și sechestru pe bunuri

Pe lângă condamnarea la închisoare, instanţa de judecată a mai decis confiscarea imobilului situat pe strada Herăstrău din Bucureşti, cumpărat de Sorin Oprescu prin Adriana Elena Nica. De asemenea, fostul primar general al Capitalei rămâne fără 102.400 de lei şi 9.500 de euro. Totodată, Curtea de Apel Bucureşti menţine sechestrul pe o casă şi un teren din Ciolpani, care îi aparţin lui Oprescu.

De altfel, Sorin Oprescu ar deține o vilă în Halkidiki (Grecia), în apropiere de stațiunea Neo Marmaras. Aici ar fi fugit medicul, cu două săptămâni înainte de condamnare, împreună cu fostul său șofer și cu iubita sa, doctorul Adriana Nica.

„Omul ăsta a luat șpagă, omul ăsta are clinică la Viena, omul ăsta are două iahturi în Halkidiki. Acest individ a încercat și a reușit să ia comisioane între 10 și 30%. Dacă nu era această operațiune, dacă DNA și SRI nu îl opreau pe Oprescu în noaptea de sâmbătă, în desfășurarea era o bombă, un tun de 120 de milioane de euro, unde individul și clica au cerut 30%. Sunt înregistrați!”, a susținut, încă din 2015, politicianul Rareș Bogdan.

Oprescu a fost dat în urmărire internațională, nefiind găsit de polițiști la domiciliu pentru a fi încarcerat, în urma condamnării definitive la 10 ani şi opt luni de închisoare cu executare. Fostul primar este acuzat de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Citește și: