Silvio Berlusconi vrea să revină în forță pe scena politică din Italia. Și-a anunțat candidatura pentru Senat

Silvio Berlusconi vrea să revină în forță pe scena politică din Italia. Și-a anunțat candidatura pentru Senat

Fostul prim-ministru al Italiei, Silvio Berlusconi, plănuiește o revenire pe scena politică la alegerile naționale de luna viitoare, spunând că această mișcare „ar face pe toți fericiți”. Liderul Forza Italia (85 de ani) a declarat că va candida ca senator la scrutinul din 25 septembrie. „Așa toată lumea ar fi fericită”, a susținut acesta la radioul Rai, adăugând că a primit presiuni din partea multora să facă asta, chiar și din afara partidului său.

Silvio Berlusconi candidează pentru Senatul Italiei

După săptămâni bune de speculații, Silvio Berlusconi a confirmat că va candida la Senat. Fostul premier italian a vorbit și despre posibilul prim-ministru, în cazul unei victorii a formațiunii de centru-dreapta: potrivit regulilor coaliției, cine are cele mai multe voturi, va indica puterii numele premierului.

Berlusconi, care a condus de trei ori guvernul de la Roma, a fost exclus din Senat în 2013 și i-a fost interzis să participe la alegeri generale șase ani, după o condamnare pentru fraudă fiscală. Formațiunea sa politică va concura ca parte a unei alianțe conduse de Frații Italiei, un partid cu origini neofasciste și care include Liga de extremă dreaptă a lui Matteo Salvini.

Cine ar putea fi următorul premier

Antonio Tajani, liderul adjunct al Forza Italia, a declarat, pentru Corriere della Sera, că fiecare vot pentru partidul „demn de încredere, liberal, pro-european” a fost util, deoarece a dat „echilibru” coaliției. Se estimează că va câștiga alegerile, deschizând posibil calea pentru ca Giorgia Meloni, liderul Fraților Italiei, să devină prima femeie premier în Italia.

Într-un mesaj video recent, Meloni a afirmat că fascismul a fost limitat la istorie și că ea nu ar fi o amenințare pentru democrație, dacă va ieși învingătoare.

Silvio Berlusconi a încercat să devină președintele Italiei în ianuarie, dar a renunțat după ce și-a dat seama că nu va obține suficiente voturi de la parlamentari, notează The Guardian.

Alegeri anticipate după demisia lui Draghi

Italia organizează alegeri anticipate după prăbușirea surprinzătoare a guvernului lui Mario Draghi în iulie. După ce trei partide din coaliția sa — Mișcarea 5 Stele a lui Giuseppe Conte, Forza Italia a lui Berlusconi și Liga de dreapta a lui Matteo Salvini — și-au retras sprijinul, Draghi a demisionat, iar președintele Sergio Matteralla a convocat scrutin național pentru 25 septembrie.

Berlusconi, cel mai longeviv prim-ministru al Italiei, a fost senator doar pentru o scurtă perioadă (2013), înainte de a fi exclus din funcție după ce a primit o condamnare de patru ani pentru fraudă fiscală. Dar în 2018, un tribunal a ridicat interdicția, permițând magnatului octogenar să candideze din nou pentru o funcție. Este europarlamentar din 2019.