17 mai 2022 | 21:58

Silvio Berlusconi: „Italia este, de asemenea, în război, pentru că trimitem arme în Ucraina”

ULTIMA ORĂ
Silvio Berlusconi: „Italia este, de asemenea, în război, pentru că trimitem arme în Ucraina”

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a făcut declarații șocante despre războiul Rusia-Ucraina. Magnatul, care s-a bucurat ani la rând de o strânsă prietenie cu Vladimir Putin, susține că Italia se află, de asemenea, în conflict pentru că trimite arme soldaților ucraineni. Fostul prim-ministru a precizat și că sancţiunile UE aplicate Moscovei vor avea repercusiuni puternice asupra economiei țării sale.

Berlusconi șochează: Și Italia este în război deoarece trimite arme Ucrainei

În vârstă de 85 de ani, Silvio Berlusconi acuză liderii occidentali că îndepărtează posibilitatea unui dialog cu președintele rus Vladimir Putin, pentru ca acesta să oprească invazia. Intervenind la un miting al partidului său – Forza Italia – în localitatea Treviglio, politicianul italian a surprins pe toată lumea cu afirmații foarte îndepărtate de poziţia guvernului condus de Mario Draghi despre agresiunea Moscovei contra Ucrainei.

„Nu avem lideri în lume, nu avem lideri în Europa. Mă tem că acest război va continua, noi, de asemenea, suntem în război pentru că le trimitem arme”, a spus Berlusconi.

Avertisment despre sancțiunile impuse Rusiei

În opinia sa, sancţiunile aplicate Rusiei de către UE vor avea „repercusiuni puternice” asupra economiei Italiei şi „vor fi pagube chiar şi mai grave în Africa, apoi sunt posibile valuri de refugiaţi”.

„Trebuie să gândim ceva excepţional pentru a opri războiul”, a conchis fostul premier italian.

Dezamăgit profund de Vladimir Putin

La începutul lunii aprilie, Silvio Berlusconi s-a declarat profund dezamăgit și întristat de comportamentul liderului de la Kremlin. Magnatul, care s-a bucurat mulți ani de o strânsă prietenie cu Putin, a spus că acesta trebuie să-și asume întreaga responsabilitate în ochii lumii cu privire la invazia Ucrainei.

„L-am cunoscut acum 20 de ani și mi s-a părut întotdeauna un om al democrației și păcii… ce păcat”, a remarcat politicianul, adresându-se la o convenție a partidului său conservator Forza Italia.

„Nr. 1 în lume”

În 2015, Berlusconi l-a numit pe Putin, „fără îndoială, numărul unu printre liderii mondiali”. Cu altă ocazie, l-a descris pe liderul rus, în vârstă de 69 de ani, ca fiind un frate mai mic. Cei doi s-au vizitat reciproc și au fost fotografiați chicotind în timpul vizitelor oficiale.

Silvio Berlusconi a fost prim-ministrul Italiei pentru mai multe perioade: 1994-95, 2001-2006 și 2008-2011.

Kremlinul numește acțiunea sa o „operațiune specială” ce vizează demilitarizarea și „denazificarea” vecinului său, pe care Ucraina și aliații săi au respins-o ca fiind un pretext fără temei pentru război.