Serghei Lavrov, vizită în China. Ce decizie au luat Moscova și Beijing

Serghei Lavrov, vizită în China. Ce decizie au luat Moscova și Beijing

Rusia și China au ajuns la un acord prin care să-și extindă cooperarea în cadrul unei reuniuni a miniștrilor lor de externe care a avut loc miercuri în China, după cum a declarat ministerul rus de externe, citată de Interfax, ținând cont de ceea ce Moscova a descris drept „condiții internaționale dificile”, a transmis Reuters.

Moscova și Beijing, decizie de ultimă oră după vizita lui Lavrov în China

Ministrul chinez de externe Wang Yi s-a întâlnit miercuri cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în provincia Anhui, din estul Chinei, unde China urma să găzduiască două zile de întâlniri despre Afganistan, a informat postul de stat CGTN. Raportul nu a oferit alte detalii despre întâlnirea lor.

Lavrov sosise mai devreme în China pentru discuții găzduite de Wang, care urmau să includă reprezentanți ai talibanilor aflati la guvernare din Afganistan, precum și ai Pakistanului, Iranului, Tadjikistanului, Turkmenistanului și Uzbekistanului.

Tom West, reprezentantul special al SUA pentru Afganistan, va participa la o întâlnire separată în același loc al așa-numitei Troici Extinse: China, Rusia și Statele Unite plus Pakistan, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA. Acea întâlnire nu îi include pe Lavrov și Wang.

Discuțiile vin pe fundalul invaziei Ucrainei de către Rusia și în timp ce Afganistanul suferă o criză economică și umanitară agravată de o întrerupere a ajutorului financiar ca urmare a preluării talibanilor, când trupele conduse de SUA au plecat în august.

Ele vin, de asemenea, pe fondul condamnării pe scară largă a întorsăturii talibanilor de săptămâna trecută, care a permis fetelor să frecventeze liceele publice, ceea ce a stârnit consternare în rândul finanțatorilor înaintea unei conferințe cheie a donatorilor de ajutor.

Menținerea interdicției i-a determinat pe oficialii americani să anuleze discuțiile de la Doha cu talibanii și un Departament de Stat care avertizează că Washingtonul a văzut decizia ca „un potențial punct de cotitură în angajamentul nostru” cu militanții.

Statele Unite consideră că împărtășesc cu alți membri ai Troicii Extinse interesul ca talibanii să își respecte angajamentele de a forma un guvern incluziv, de a coopera în combaterea terorismului și de a reconstrui economia afgană, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Săptămâna trecută, Wang a vizitat Kabul, unde s-a întâlnit cu ministrul de externe afgan în exercițiu, Amir Khan Muttaqi, pentru a discuta despre legăturile politice și economice, inclusiv începerea lucrărilor în sectorul minier și posibilul rol al Afganistanului în inițiativa de infrastructură a Belt and Road a Chinei, a declarat ministerul afgan de externe. Muttaqi urma să participe la întâlnirea din China.