Serghei Lavrov, supărat pe OSCE după ce Polonia a refuzat participarea Rusiei: „Era ultima platformă de dialog”

Serghei Lavrov, supărat pe OSCE după ce Polonia a refuzat participarea Rusiei: „Era ultima platformă de dialog”

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că s-au acumulat mari probleme în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, acuzând Occidentul că a respins șansa de a face din OSCE o punte reală de legătură cu Rusia după Războiul Rece.

Lavrov, supărat pe OSCE

Polonia a refuzat vizele unei delegații rusești pentru a participa la o reuniune a miniștrilor de externe ai OSCE, care va avea loc joi și vineri la Lodz, și a declarat că Moscova va fi reprezentată în schimb de reprezentantul său permanent la OSCE.

La o conferință de presă programată să coincidă cu reuniunea, Lavrov a recitat o listă de nemulțumiri istorice ale Rusiei față de Occident, spunând că „extinderea nesăbuită” a NATO a devalorizat principiile de bază ale OSCE, organizația de 57 de țări, principalul organism de supraveghere a securității și drepturilor din Europa.

„Profitând de superioritatea sa numerică în această organizație, Occidentul încearcă de mulți ani, dacă vreți, să o privatizeze. Sau poate că este mai corect să spunem că încearcă să efectueze un raid de preluare a OSCE, pentru a subjuga această ultimă platformă de dialog regional”, a declarat Lavrov.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat dacă Rusia ar putea părăsi organismul pan-european.

„În virtutea poziției pe care o adoptă OSCE, organizația își pierde automat eficiența. Iar organizația își pierde oportunitatea, nu în cuvinte, ci în fapte, de a aborda problemele de securitate și cooperare în Europa”, a declarat Peskov, citat de agențiile de presă rusești.

Ucraina a cerut ca Rusia să fie exclusă din OSCE

Ucraina a cerut ca Rusia să fie exclusă din OSCE pentru că și-a invadat vecinul. De asemenea, Kievul a obiectat față de titlul unui eveniment din cadrul reuniunii de la Lodz, care făcea referire la faptul că OSCE se află la o răscruce de drumuri.

„Am îndrăznit să nu fiu de acord cu titlul. OSCE se află pe o autostradă spre iad pentru că Rusia abuzează de regulile și principiile sale…”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba.

„Totul a fost încercat în ceea ce privește Rusia: să mulțumești, să liniștești, să fii amabil, să fii neutru, să te angajezi, să nu spui lucrurilor pe nume. Concluzia: ar fi mai bine ca OSCE să continue fără Rusia”.

Vorbind la Lodz, subsecretarul de stat american Victoria Nuland a declarat că Rusia a „eșuat în mod demonstrabil în a rupe OSCE”.

„Dimpotrivă, această organizație, ca și ONU, a spus „Nu” eforturilor Moscovei de a o diviza, de a o paraliza, de a o distruge”, a spus ea.