22 sept. 2022 | 21:33

Serghei Lavrov, sfidare la adresa liderilor lumii. Ce a făcut ministrul rus la ONU, după ce și-a rostit discursul

ULTIMA ORĂ
Serghei Lavrov, sfidare la adresa liderilor lumii. Ce a făcut ministrul rus la ONU, după ce și-a rostit discursul

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a aflat, joi, la Adunarea Generală a ONU, primul eveniment de acest fel de când Vladimir Putin a invadat Ucraina. Discursul șefului diplomației de la Moscova a făcut referire la „dușmanii” Kremlinului, lansând acuzații la adresa Kievului și a Occidentului.

Lavrov din Rusia a participat la Adunarea Generală a ONU

La ONU, Serghei Lavrov a acuzat Ucraina și aliații săi occidentali de „impunitate” în regiunea estică Donbas, susținând că guvernul de la Kiev refuză drepturile de bază ale populației sale în mare parte vorbitoare de limba rusă.

„Oamenilor li s-au refuzat pensiile, subvențiile, accesul la educație și drepturile civile de bază”, a spus ministrul rus de Externe.

Oficialul de la Moscova a subliniat că Ucraina și aliații săi – Germania, Franța și Statele Unite – încearcă să „ne impună o narațiune complet diferită despre agresiunea rusă”. În loc să convingă Kievul să pună în aplicare acordurile de la Minsk, care au pus capăt războiului din Donbas în 2014, Lavrov a spus că Occidentul a „ignorat cu cinism” acțiunile represive ale Ucrainei, inclusiv „alungarea” limbii ruse.

Ministrul de Externe a părăsit ședința

După declarațiile făcute, Lavrov a părăsit reuniunea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, sfidându-l pe James Cleverly, omologul său britanic, care tocmai începuse să vorbească. Acesta din urma a preluat cuvântul în urma pledoariei lui Lavrov, oficialul de la Londra dând asigurări că Marea Britanie va sprijini Ucraina pe tot parcursul războiului şi cât timp va fi nevoie.

Acuzațiile la adresa Rusiei nu i-au convenit

Cleverly a semnalat că Rusia încearcă „să arunce vina pe cei care impun sancţiuni” şi că „în fiecare zi, consecinţele devastatoare ale invaziei Rusiei devin mai clare”.

Serghei Lavrov a intrat în şedinţa Consiliului de Securitate al ONU la aproximativ 11:30 ET (18:30, ora României) şi s-a aşezat la masă, la circa o oră şi jumătate de la începutul reuniunii. Consiliul vorbea despre menţinerea păcii şi a securităţii în Ucraina.

„Ministrul rus de externe, Lavrov, a intrat în sala CSONU, și-a rostit comentariile și apoi a plecat. Judecând după privirea de dispreț de pe fața ministrului britanic de Externe, care tocmai începuse să vorbească în continuare, Lavrov s-a ridicat și a plecat chiar în momentul în care Cleverly a început să vorbească”, scriu jurnaliștii pe rețelele sociale.

În cadrul Adunării ONU, ministrul rus de Externe s-a confruntat cu puterile occidentale, apărând invadarea Ucrainei, după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că Moscova a „distrus” normele internaționale.