16 dec. 2022 | 09:29

Serbia este pregătită să trimită armata. Solicitarea transmisă NATO pentru 1000 de soldați. Kosovo: „Suntem cu toții martori la amenințarea constantă”

ULTIMA ORĂ
Serbia este pregătită să trimită armata. Solicitarea transmisă NATO pentru 1000 de soldați. Kosovo: „Suntem cu toții martori la amenințarea constantă”

Guvernul sârb îi va cere comandantului forțelor de menținere a păcii ale NATO să permită țării să trimită până la 1.000 de polițiști și militari în Kosovo, a declarat joi președintele Aleksandar Vucic.

Este pentru prima dată când Belgradul solicită desfășurarea de trupe în Kosovo de când o rezoluție a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite a pus capăt războiului din 1998-1999, în timpul căruia NATO a bombardat Iugoslavia, formată din Serbia și Muntenegru, pentru a proteja Kosovo, cu majoritate albaneză.

„Guvernul va cere întoarcerea a sute și nu mai mult de 1.000 de soldați din armată și poliție”, a declarat Vucic, adăugând că vor trimite cererea prin e-mail în această seară și o vor înmâna fizic KFOR, misiunea NATO în Kosovo, la un punct de trecere a frontierei vineri.

„Nu mă aștept să primesc un răspuns pozitiv”, a spus Vucic.

„Suntem cu toții martori la amenințarea constantă a Serbiei la adresa Kosovo”

Solicitarea vine în timpul unui val de ciocniri între autoritățile din Kosovo și sârbii din regiunea de nord, unde aceștia sunt majoritari.

Rezoluția ONU prevede că Serbia poate fi autorizată, dacă este aprobată de KFOR, să își staționeze personalul la punctele de trecere a frontierei, în locurile religioase ale creștinilor ortodocși și în zonele cu majoritate sârbă.

În 2008, Kosovo și-a declarat independența față de Serbia, cu sprijinul Occidentului. Independența sa este recunoscută de 110 țări, dar nu și de Serbia, Rusia și cinci state membre ale Uniunii Europene, printre care și România.

„Suntem cu toții martori la amenințarea constantă a Serbiei la adresa Kosovo”, a declarat joi președintele Kosovo, Vjosa Osmani, în fața parlamentului.

„Serbia și liderul său Vucic știu foarte bine că prezența armatei sârbe pe teritoriul Kosovo s-a încheiat odată pentru totdeauna la 12 iunie 1999.”

Serbia urmărește să adere la UE, dar pentru a-și finaliza procesul de aderare trebuie să rezolve problemele cu Kosovo. Joi, Kosovo a depus o cerere de aderare la UE.

Ambele părți au fost de acord cu un dialog sponsorizat de UE în 2013, dar s-au înregistrat puține progrese.