02 iun. 2022 | 11:25

Șefa Facebook, a doua după Mark Zuckerberg, pleacă din Meta: de ce ”a rupt-o” cu rețeaua socială

ACTUALITATE
Șefa Facebook, a doua după Mark Zuckerberg, pleacă din Meta: de ce ”a rupt-o” cu rețeaua socială

Sandberg va pleca în toamnă, iar Chief Growth Officer Javier Olivan va prelua postul de COO.

Sheryl Sandberg renunță la funcția de Chief Operating Officer al Meta după 14 ani ca unul dintre principalii locotenenți ai lui Mark Zuckerberg la companie. Ea va rămâne în consiliul de administrație al companiei.

Într-o postare pe Facebook, ea a spus că intenționează să părăsească Meta în toamnă și că „în următoarele câteva luni, Mark și cu mine vom face tranziția sub raporturile mele directe”. Javier Olivan, în prezent Chief Growth Officer al Meta, va prelua rolul COO, dar rolul său „va fi diferit de ceea ce a făcut Sheryl”, potrivit unei postări de la Zuckerberg. „Va fi un rol de COO mai tradițional, în care Javi se va concentra pe plan intern și operațional, bazându-se pe istoricul său puternic de a face execuția noastră mai eficientă și mai riguroasă.”

Sandberg s-a alăturat pentru prima dată Facebook în 2008 pentru a ajuta la construirea afacerii de publicitate a companiei, acum în valoare de miliarde de dolari. În acea perioadă, ea a devenit unul dintre cei mai recunoscuți directori ai rețelei de socializare, în primul rând, ca autoarea best-seller-ului Lean In, pe care l-a descris drept un „un fel de manifest feminist”. Mai târziu, ea a devenit și fața multor dintre cele mai mari scandaluri ale Facebook, inclusiv Cambridge Analytica și gestionarea de către companie a interferențelor electorale și a dezinformării.

Schimbare la nivel înalt

„Dezbaterea în jurul rețelelor sociale s-a schimbat dincolo de recunoaștere încă din acele timpuri”, a scris Sandberg pe Facebook. „A spune că nu a fost întotdeauna ușor este o subestimare.”

Sandberg a spus că va petrece mai mult timp fundației și activității sale filantropice. „Nu sunt pe deplin sigură ce va aduce viitorul – am învățat că nimic nu este”, a scris ea.

Plecarea lui Sandberg nu este singura schimbare majoră în vârful Meta din ultimele luni. CTO de lungă durată al companiei a părăsit toamna trecută, iar Zuckerberg l-a ridicat pe Nick Clegg Președinte al Afacerilor Globale în februarie. Zuckerberg a anunțat că remaniază câțiva alți directori ca parte a unei reorganizări care să coincidă cu plecarea lui Sandberg și cu rolul mai limitat de COO al lui Olivan.

„Cred că Meta a ajuns în punctul în care are sens ca grupurile noastre de produse și de afaceri să fie mai strâns integrate, mai degrabă decât să aibă toate funcțiile de afaceri și operațiuni organizate separat de produsele noastre”, a scris Zuckerberg.