20 iun. 2022 | 11:31

Se schimbă legea pensiilor pentru acești români: categoriile de angajați care devin pensionari mai devreme

ACTUALITATE
Se schimbă legea pensiilor pentru acești români: categoriile de angajați care devin pensionari mai devreme

Legislația românească actuală prevede o serie de categorii de foști contribuabili ce beneficiază de un cadru mai relaxat pentru pensionare, aceștia putând să iasă din câmpul muncii mai devreme decât vârsta standard. Ei bine, aceste categorii vor fi puternic extinse în perioada următoare.

Un proiect de lege care tocmai a fost înregistrat la Senat prevede introducerea de noi beneficiari care să se bucure de o vârstă mai mică de pensionare.

Este vorba, conform textului de lege, despre dansatorii ori soliștii de balet.

Legea se relaxează, dar rămâne în picioare o condiție esențială

Acești profesioniști ar putea să iasă din câmpul muncii chiar și înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani, dacă îndeplinesc o condiție de bază, respectiv îndeplinirea stagiului minim de cotizare.

„Pensionarea dansatorilor și soliștilor de balet se va face în aceleași condiții ca cele prevăzute acum în Legea pensiilor nr. 263/2010 pentru balerini și acrobați.

Balerinii și acrobații beneficiază acum, după cum stabilește Legea pensiilor, de o vârstă standard de pensionare redusă, ce nu poate fi mai mică de 40 de ani pentru femei și 45 de ani pentru bărbați. Cu excepția balerinilor și acrobaților, vârsta standard de pensionare redusă pentru profesiile din domeniul artistic ce pot fi încadrate în condiții speciale de muncă este de 50 de ani.

De vârsta de pensionare redusă amintită pot beneficia doar cei ce au activat (și cotizat) cel puțin 20 de ani în locuri de muncă din domeniul artistic, pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 15 ani”, explică avocatnet.ro.

„Având în vedere statisticile care relevă faptul că după vârsta de 40 de ani condiţia fizică, inclusiv musculatura dansatorilor şi soliştilor balet, este deteriorată fără a mai putea face faţă prezentării spectacolelor la un nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată şi faptul că în rândul salariaţilor dansatori din instituţiile de profil se constată că după vârsta de 45 de ani, aceştia se află cel puţin 8 luni din an în concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a ligamentelor şi fracturilor, considerăm că pensionarea dansatorilor şi soliştilor balet trebuie făcută în aceleaşi condiţii ca şi cele prevăzute pentru balerini şi acrobaţi, în legislaţia actuală”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege la care facem referire.

De reținut că vorbim doar despre propuneri legislative. Desigur, șansele ca acest proiect să fie aprobate, sunt aproape garantate, dat fiind faptul că motivele invocate de inițiatori sunt cât se poate de pertinente! Măsurile se vor aplica, însă doar după ce proiectul va fi adoptat de Parlament, promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial!