28 mai 2021 | 18:50

E posibil să fim nemuritori? Ce spun cele mai recente studii despre limita maximă a vieții umane

ACTUALITATE
E posibil să fim nemuritori? Ce spun cele mai recente studii despre limita maximă a vieții umane

De câte ori nu te-ai întrebat dacă există șansa de a deveni nemuritor, sau care este limita maximă a vieții corpului uman? Cat am putea trăi cel mai mult?

Probabil că, pentru a răspunde la prima întrebare, va trebui să mai treacă secole bune de cercetare, până când oamenii de știință să descopere elixirul vieții veșnice, dacă acest lucru va fi posibil vreodată.

Însă referitor la cat de mult timp am putea trăi în corpul nostru și care este, practic, limita maximă a vieții umane, încep să apară studii și date care ne lămuresc în mare măsură.

Se pare că, în cazul în care decesul nu survine din cauze externe, precum un accident, omul ar putea trăi 150 de ani în corpul său.

Aceasta este limita maximă de timp pe care o poate suporta corpul uman, pe Pământ, arată cele mai recente studii ale oamenilor de știință.

Pentru realizarea celui mai recent studiu care vine cu lămuriri despre vârsta maximă pe care o poate trăi o persoană, oamenii de știință au utilizat o aplicație pentru iPhone și un volum uriaș de date medicale de la voluntari din UK și SUA.

Inteligența artificială a analizat datele legate de sănătate și condiție fizică, iar cercetătorii au determinat că durata vieții este determinată de două elemente: vârsta biologică (asociată cu stresul, modul de viață și bolile cronice) și rezistența (cât de repede revine la normal o persoană după ce răspunde unui factor de stres).

De la 120 la 150 de ani, corpul uman prezintă o „pierdere totală” de rezistență

Cercetătorii au aflat astfel că, de la 120 la 150 de ani, corpul uman prezintă o „pierdere totală” de rezistență, rezultând în incapacitatea de a-și reveni.

„Cu vârsta, tot mai mult timp ne trebuie ca să ne recuperăm după o perturbare, iar în medie petrecem tot mai puțin timp în starea fiziologică apropiată de optim”, afirmă autorul studiului, Timothy V. Pyrkov.

Rezultatele sunt „o realizare conceptuală, deoarece determină și separă rolurile factorilor fundamentali ai lomngevității umane … Explică de ce și cea mai eficace prevenire și tratare a bolilor legate de vârstă poate doar îmbunătăți durata medie, nu și cea maximă a vieții, dacă nu sunt descoperite terapii reale împotriva îmbătrânirii”, e de părere profesorul Andrei Gudkov, de la Roswell Park Comprehensive Cancer Center, colaborator al studiului.