03 oct. 2022 | 21:24

Se schimbă „foaia” pentru românii care muncesc în firme mici: de acum, legea e de partea ta, ce drepturi ai

ACTUALITATE
Se schimbă

Vești bune pentru angajații societăților comerciale mici din țara noastră. Se schimbă legislația muncii, iar acest lucru este cât se poate de benefic pentru ei. Vom vedea în rândurile următoare care sunt noutățile și ce impact au asupra salariatului de rând.

Vorbim despre redevenirea obligatorie a fișei postului. Practic, ne spune legislația nouă, orice angajator trebuie să aibă o fișă a postului pentru fiecare salariat în parte!

Experții în domeniu consideră că această schimbare legislativă va avea un impact pozitiv mai ales asupra angajaților din firmele mici care-și desfășoară activitatea în țara noastră.

Cei angajați vor avea sarcinile trasate în mod clar și ferm în fișă, fără să lucreze pe un model de lucru ce implică ordine emise verbal de angajator. Astfel, legiuitorul consideră că e momentul să ne întoarcem la prevederile vechiului Cod al muncii, după mai bine de un an de zile de schimbare.

De acum încolo, legislația e de partea ta

„Eliminarea acestei obligații – fișa postului – pentru o categorie de angajatori a pus, pentru mai mult de un an, salariații microîntreprinderilor în situația în care, felul muncii putea fi nu numai modificat discreționar și unilateral, ci și în imposibilitatea de a-și exercita, în mod constituțional, dreptul de a se apăra în fața unor eventuale abuzuri de drept.

Practic, prin acceptarea stabilirii în mod verbal a atribuțiilor postului, salariații nici nu ar fi putut proba că le-au dus la îndeplinire și puteau fi sancționați, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului de muncă, adică se putea aplica chiar și cea mai dură sancțiune.

Sigur, orice sancțiune poate fi contestată în instanță, iar atunci sarcina probei revine angajatorului care, la rândul său se afla în aceeași situație, nu putea proba stabilirea atribuțiilor a căror neîndeplinire o invoca”, explică avocatnet.ro.

Până la urmă, pentru toate părțile implicate în muncă (angajat sau angajator), existența unor documente care atestă sarcinile celui din urmă clarifică foarte mult raportul de muncă și duce la o soluționare mult mai rapidă a eventualelor litigii care s-ar putea naște din diferite motive, nemulțumiri ale fiecăruia în parte.