11 aug. 2022 | 11:55

Se întâmplă în Japonia: fenomenul îngrijorător care s-ar putea să schimbe permanent țara

ACTUALITATE
Se întâmplă în Japonia: fenomenul îngrijorător care s-ar putea să schimbe permanent țara

Japonia era cunoscută, până odinioară, ca o adevărată „Mecca” a prosperității și a evoluției. Din anumite puncte de vedere, încă a rămas așa, însă un fenomen recent tinde să schimbe anumite aspecte în această țară.

Dacă îți amintești, până nu demult, exista o vorbă în România. Oriunde vedeai un oraș supraaglomerat, cu străzi pe care oamenii mișură „bară la bară”, aveai tendința să zici „E ca în Tokyo aici”.

În curând, această expresie s-ar putea să nu mai fie valabilă, de vreme ce sporul natural pare în scădere dramatică în Japonia.

Situație fără precedent în Japonia

Conform a ceea ce se știe în prezent, se pare că Japonia îmbătrânește, iar asta se întâmplă într-un ritm alarmant. Populația a scăzut cu 726.000 de locuitori, de anul trecut, astfel că a ajuns la 125,9 milioane, anul acesta.

Acest lucru ar putea fi cauzat, în egală măsură, de pandemia de Coronavirus, însă și alte cauze au fost atribuite, de vreme ce această scădere nu este una nouă, fenomenul fiind prezent în Japonia de 13 ani.

Statistic, sporul natural este pe minus: anul trecut, s-au înregistrat 1,4 miloane de decese, comparat cu numai 810.000 de nașteri. Diferența, după cum observi, este una alarmant de mare.

Se pare că Japonia înregistrează cel mai alert și îngrijorător ritm de depopulare, dintr-o țară industrializată, iar asta în ciuda faptului că este a treia economie mondială.

Efectul se vede cu ochiul liber. În urma depopulării, milioane de case au devenit pustii, după ce proprietarii au murit, multe școli sunt închise, din cauza lipsei efective de copii în anumite zone, iar întinderi mari de pământ devin pustii, neavând cine să le cultive.

O altă posibilă cauză ar fi faptul că din ce în ce mai puțini japonezi aleg să-și întemeieze o familie, astfel că nașterile din această țară nu au cum să fie altfel decât în scădere.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele