06 sept. 2022 | 14:55

Se întâmplă de anul acestă, în școlile din România: ce nu mai au voie profesorii să facă

ACTUALITATE
Se întâmplă de anul acestă, în școlile din România: ce nu mai au voie profesorii să facă

Unele practici, folosite ani de zile în școlile din România, vor fi interzise începând cu acest an, după cum vei vedea în cele ce urmează.

Poate că îți amintești cum, în urmă cu ani de zile, ți se cereau bani pentru fondul școlii sau cel al clasei. În anumite situații, elevii și părinții care se opuneau acestor practici ilegale (însă acceptate tacit de conducerea școlilor) erau sancționați, într-un fel sau altul, pe alocuri practicându-se chiar și o formă intimidare sau șantaj.

Oficial, începând cu anul acesta, practica va fi strict interzisă în toate școlile din România.

Conform Ordinului Ministrului Educației nr. 4.183/2022, publicat în Monitorul Oficial, se stabilește un nou Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. Acesta a intrat în vigoare începând cu data de 1 septembrie.

Ce prevede noul regulament

Conform noilor dispoziții, se interzice colectarea de bani în cadrul instituțiilor de învățământ. Cu alte cuvinte, dispare infamul fond al școlii, dar și „fratele său mai mic”, fondul clasei.

Mai mult, școlile nu vor mai putea exmatricula elevii, stipulându-se faptul că orice copil are dreptul la educație, iar Constituția este foarte clară în acest sens. Altfel spus, învățământul devine obligatoriu până în ultimul an de liceu, inclusiv.

Același regulament subliniază eliminarea semetrelor, acestea fiind înlocuite cu cinci module de învățare, însă și încheierea unei singure medii anuale. Aceasta va reprezenta media aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului de studiu.

„Numărul de calificative ori note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru”, informează avocatnet.ro.

Tot de anul acesta, cataogul electronic va intra oficial în vigoare, însă numai în unitățile-pilot, într-o primă instanță, urmând ca, ulterior, să fie adoptat în toate școlile generale și în licee.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele