10 oct. 2022 | 09:33

Se întâmplă cu pensiile a milioane de români, peste noapte: este vorba de câteva sute de lei în plus, pentru unii

ACTUALITATE
Se întâmplă cu pensiile a milioane de români, peste noapte: este vorba de câteva sute de lei în plus, pentru unii

Când vine vorba de pensiile românilor, există inechități dureroase între categorii de pensionari, chiar și în cazul celor care au ocupat aceeași funcție și au contribuit aceleași sume la stat. O actualizare la legea pensiilor speră să desființeze acele discrepanțe.

În România, există o inechitate ostentativă între pensiile bărbaților și ale femeilor, chiar și dacă vorbim de aceleași contribuții virate statului român. În acest context, autoritățile se pare că au un plan foarte bine definit pentru a repara problema. Conform datelor furnizate de președintele Casei Naționale de Pensii Publice, există un consens în coaliția de guvernare pentru a egaliza pensiile între femei și bărbați.

Ce se întâmplă cu pensiile din România, pentru bărbați, femei

Într-o intervenție la Antena 3 CNN, Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a vorbit despre diferențele la pensii între femeile și bărbații din România. Ca referință, independent de profesia în care au activat, la această oră, femeile primesc o pensie mai mică în raport cu bărbații de vreo câteva sute de lei. Așa a fost dintotdeauna. În teorie, aceste discrepanțe ar trebui să dispară odată cu punerea în aplicare a noii Legi a Pensiilor, de la 1 ianuarie 2023.

Tot atunci ar trebui ca milioane de pensionari români să se bucure o majorare între 10 și 16%, după cum s-a vehiculat în spațiul public. Procentul final va fi stabilit odată cu bugetul pe anul viitor. Atunci va fi bătută în cuie și valoarea bugetului asigurărilor sociale care poate fi tradusă într-o majorare a pensiilor românilor.

”Este important de amintit că în legea veche, care nu se aplică, erau o serie de calcule care arătau că o femeie contabil față de un bărbat contabil, va avea o pensie mai mică cu câteva sute de lei. Totuși, noua lege își propune ca pensia mai mică să ajungă egală cu cea a bărbatului pe același nivel de contributivitate”, a explicat Daniel Baciu pentru sursa citată.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele