12 sept. 2022 | 06:00

Se dau până 3000 de euro de la stat, prin programul Tomata: ce trebuie să facă românii agricultori, fermierii

ACTUALITATE
Se dau până 3000 de euro de la stat, prin programul Tomata: ce trebuie să facă românii agricultori, fermierii

În România, autoritățile încearcă să întindă o mână de ajutorul celor care aleg munca în agricultură. Din acest motiv, există mai multe programe financiare care s-ar putea să-ți facă viața mai ușoară, chiar dacă nu ai suprafețe foarte generoase de teren cultivabil.

Nu mai puțin de 3000 de euro pe 1000 de metri pătrați cultivați cu tomate oferă statul român fermierilor care s-au înscris în acest an în programul Tomata, iar bugetul din spatele acestei inițiative tocmai a fost suplimentat cu 40,2 milioane de lei. Pe hârtie, banii sunt meniți susținerii ciclului 1 de producție a legumelor în spații protejate. Ca referință, bugetul inițial a fost de 225.000.000 de lei.

Ce este programul Tomata, cum primești bani de la stat pentru cultivarea roșiilor

În urmă cu câteva zile, autoritățile române, printr-o hotărâre a guvernului ce modifică HG 148/2022, s-a suplimentat bugetul Programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022. Astfel, s-au adăugat alte 40.283.000 lei celor 225 de milioane inițiale.

„Suplimentarea acestor fonduri a avut ca scop păstrarea cuantumului de 3.000 euro/cultură tomate/1000 mp, din Ciclul I de producție al Programului pentru toți beneficiarii care îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Ne dorim să le dăm posibilitatea legumicultorilor noștri să continue să producă roșii în spații protejate, astfel încât românii să beneficieze de produse de calitate cât mai mult timp pe parcursul anului”, a declarat ministrul Petre Daea.

În mod surprinzător și datorită interesului mult mai mare arătat de agricultorii români pentru aceste inițiative financiare din partea statului român, în premieră, numărul estimat al beneficiarilor a fost depășit în 2022 de numărul cererilor depuse la Direcțiile Agricole Județene. Urmează acum verificarea dosarelor și stabilirea conformității acestora. La scurt timp după, se va realiza efectuarea plăților către agricultorii români. Una peste alta, tinde să fie din ce în ce mai profitabil, chiar și în România, să faci un efort pentru realizarea unor sere în care să cultivi tomate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele