11 apr. 2022 | 13:45

Se dau bani de la stat: cum poți primi, dintr-un foc, peste 2.200 de lei și ce trebuie să faci cu ei

ACTUALITATE
Se dau bani de la stat: cum poți primi, dintr-un foc, peste 2.200 de lei și ce trebuie să faci cu ei

Statul vine cu veste neașteptat de bună pentru anumiți fermieri din țara noastră. Este vorba despre aceia care dețin terenuri prea puțin productive sau chiar total nefavorabile agriculturii.

Ei bine, conform Asociației Fermierilor din România (AFR), acești fermieri vor putea compensa pierderile prin faptul că vor primi de la stat pentru împăduriri. Concret, ar fi vorba despre o sumă care se ridică la 456 de euro de persoană, respectiv peste 2.200 de lei.

Important de menționat este că statul pune acum mare accent pe împăduriri, în condițiile în care România are obligația să realizeze lucrări de împădurire și reîmpădurire pe 25.000 de hectare, iar între 2024 – 2026 are obligația să realizeze pe alte 31.700 de hectare lucrări de împădurire și reîmpădurire

Ce trebuie să faci, mai exact, ca să primești banii de la stat

“Să remarcăm şi o veste mai bună, mai ales pentru fermierii care deţin terenuri prea puţin productive sau chiar total nefavorabile agriculturii. Acum apare o posibilitate de a câştiga bani şi de pe aceste terenuri, chiar dacă nu imediat. Şi asta pentru că proprietarii care îşi transformă terenurile în păduri vor primi 456 euro/ hectar în fiecare an, timp de 20 de ani. Nu pare mult, mai ales că la început există cheltuieli destul de mari cu împădurirea, dar măcar în perspectivă terenurile devin “productive”.

Asociaţia Fermierilor din România salută astfel ideea Ministerului Mediului, o ordonanţă de urgenţă fiind deja aprobată de Guvern. Banii, adică cei 456 de euro pentru fiecare hectar de pădure nouă, vor fi încasaţi anual de proprietar (pentru rolul pe care îl are pădurea nou înfiinţată în stocarea carbonului).

Este adevărat că nu e un cadou pentru fermieri, ci o obligaţie pe care România şi-a asumat-o la nivel european. Până la sfârşitul anului 2023, țara noastră trebuie să realizeze lucrări de împădurire şi reîmpădurire pe 25.000 de hectare, iar între 2024 – 2026 are obligaţia să realizeze pe alte 31.700 de hectare lucrări de împădurire şi reîmpădurire”, explică reprezentanții AFR.