25 nov. 2022 | 13:31

Se bat străinii în investiții în România: alt gigant neamț vine cu zeci de milioane de euro și angajează sute de români

ACTUALITATE
Se bat străinii în investiții în România: alt gigant neamț vine cu zeci de milioane de euro și angajează sute de români

Ultimele luni au atras numeroase mari companii străine să vină și să investească la noi în țară. Aici, din câte se pare, antreprenorii străini găsesc un mediu prietenos și favorabil afacerilor lor, motiv pentru care asistăm la un val de investiții străine.

Mai nou, gigantul german STADA construiește o mare fabrică la noi în țară, chiar în Turda. Pe scurt, este vorba despre o fabrică de medicamente, iar investiția se ridică la o sumă amețitoare, respectiv 48,3 milioane de euro.

Motivele pentru care s-a orientat către acest loc nu sunt deloc întâmplătoare, după cum explică reprezentanții companiei din Germania.

„Am ales Turda pentru că este o localitate situată în inima unei regiuni cheie pentru grup. Este aproape de depozitul nostru din Timișoara, aproape de unitățile de producție din Serbia, precum și de laboratorul nostru de testare ce deservește întreg grupul la nivel global”, a ținut să precizeze Mihai Fugarevici, directorul general al subsidiarei din România.

Compania a transmis publicului faptul că noua sa fabrică de la Turda va fi construită folosind tehnologie modernă, de ultimă generație, precum și o suită de facilități ce presupun un consum redus de energie, cum ar fi panourile solare fotovoltaice, sistemul termic solar și chiar acoperiș verde pentru echilibrarea fluctuațiilor de temperatură.

Sute de locuri de muncă pentru românii ce vor să lucreze pentru nemți

Investițiile companiilor străine sunt deosebit de importante pentru economia locală și națională, în primul rând pentru faptul că ele generează noi locuri de muncă și cresc, automat, nivelul de trai al populației din regiunea respectivă. Acest caz nu face excepție, va fi nevoie de sute de lucrători.

„Unitatea de producţie şi ambalare va cuprinde iniţial 9 linii tehnologice de ultimă generaţie, pentru produse în doză solidă (capsule şi tablete), cu o capacitate de 100 milioane pachete pe an. Suprafaţa totală a unităţii este de aproximativ 30.000 mp şi permite o extindere rapidă a liniilor de producţie până la un număr de 12.

Exploatarea facilităţii presupune existenţa unei echipe de 375 de angajaţi cu experienţă în industria farmaceutică”, au mai transmis reprezentanții gigantului german.

Reacțiile n-au întârziat să apară nici din rândul liderilor comunității locale. Autoritățile de aici se declară încântate de noii investitori din Germania.

„Într-un oraş în plină dezvoltare este absolut necesar ca mediul de afaceri să fie unul diversificat, cu servicii de top. Concepţia noastră de administrare a comunităţii în interesul ei, deschide porţile şi pentru Stada Group. Apreciem faptul că aduce şi aici, la Turda, în cadrul parcului logistic Arieş, o investiţie de nivel mondial, la standarde europene recunoscute. Stada Group este compania potrivită la locul potrivit”, a declarat Cristian Octavian Matei, primarul Municipiului Turda.