02 dec. 2022 | 10:08

Sanna Marin, critici la adresa UE în contextul războiului din Ucraina: „Fără ajutorul SUA, nu e suficient de puternică”

ULTIMA ORĂ
Sanna Marin, critici la adresa UE în contextul războiului din Ucraina: „Fără ajutorul SUA, nu e suficient de puternică”

Prim-ministrul finlandez Sanna Marin a cerut Europei să își construiască propriile capacități de apărare în urma războiului din Ucraina, spunând că fără ajutorul SUA nu este suficient de rezistentă.

Sanna Marin, despre Europa: „Nu e suficient de puternică”

„Ar trebui să ne asigurăm că suntem mai puternici”, a declarat Marin vineri, la Sydney. „Și voi fi brutal de sincer cu voi, Europa nu este suficient de puternică. Am avea probleme fără Statele Unite”.

Comentariile sale au venit ca răspuns la o întrebare despre responsabilitatea Chinei de a „ține în frâu Rusia”. Marin a spus că, deși China ar putea juca un rol, „nu ar trebui să ne bazăm doar pe asta”.

Marin a insistat că Ucrainei trebuie să i se dea „tot ce este nevoie” pentru a câștiga războiul, adăugând că Statele Unite au fost esențiale în furnizarea către Kiev a armelor, a finanțării și a ajutorului umanitar necesar pentru a frâna avansul Rusiei.

„Trebuie să ne asigurăm că dezvoltăm, de asemenea, aceste capacități atunci când vine vorba de apărarea europeană, de industria europeană de apărare, și să ne asigurăm că putem face față în diferite tipuri de situații”, a spus ea.

Marin a declarat că, atunci când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, prioritatea majorității finlandezilor s-a schimbat „peste noapte” în securitate.

Până la invadarea Ucrainei de către Rusia, prioritățile Finlandei erau să aibă relații bilaterale de lucru cu Rusia și să fie parteneri apropiați cu membrii NATO, dar nu să fie membru, a spus ea.

„Aceasta a fost cea mai bună modalitate de a ne securiza națiunea”.

Finlanda și Suedia așteaptă aderarea la NATO

Finlanda și Suedia au solicitat să se alăture alianței în luna mai, dar așteaptă ca Turcia și Ungaria să își ratifice cererile, care au fost aprobate de celelalte 28 de națiuni din grup. În iunie, Putin a avertizat că, dacă NATO instalează infrastructura militară în Finlanda și Suedia, Moscova „va fi obligată să răspundă simetric și să ridice aceleași amenințări pentru acele teritorii unde au apărut amenințări pentru noi”.

Întrebată care ar fi cel mai probabil scenariu în ceea ce privește amenințările Rusiei la adresa Finlandei, cu care împarte o graniță de 1.300 km, Sanna Marin a spus:

„Avem forțe militare extinse, așa că nu ne așteptăm ca ei să se angajeze în acest cont și nu vedem nicio acțiune militară în apropierea graniței finlandeze”.

„Dar, desigur, suntem pregătiți pentru diferite tipuri de atacuri hibride pe care le-am putea vedea”.

„Ne pregătim pentru diferite tipuri de atacuri cibernetice … ne pregătim pentru diferite tipuri de atacuri hibride, pentru dezinformare.”