Finlanda refuză aderarea la NATO, fără Suedia. Ce se întâmplă dacă Turcia continuă să blocheze discuțiile

Finlanda refuză aderarea la NATO, fără Suedia. Ce se întâmplă dacă Turcia continuă să blocheze discuțiile

Finlanda nu va adera la NATO dacă aderarea Suediei va fi amânată din cauza disputelor cu Turcia
FT: Turcia a blocat discuțiile privind aderarea Suediei și Finlandei la NATO.

Finlanda nu va adera la NATO, fără Suedia

Acest lucru a fost declarat de președintele Finlandei, Sauli Niiniste, în cadrul unei conferințe de presă cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg și-a reafirmat punctul de vedere că temerile aliaților Turciei au fost luate în serios, „deoarece este vorba despre terorism și livrări de arme”. La rândul său, Niiniste a confirmat că Finlanda nu intenționează să depună o cerere de aderare fără Suedia: „Voi spune că cazul Suediei este cazul nostru. Asta înseamnă că vom merge mai departe împreună. ”

Luna trecută, Suedia și Finlanda au depus cereri de aderare la NATO, dar s-au confruntat cu opoziția Turciei, care le-a acuzat că susțin și ascund militanți kurzi și alte grupuri pe care le consideră teroriste. Turcia este un aliat cheie pentru alianță datorită poziției sale strategice la Marea Neagră, între Europa și Orientul Mijlociu.

Suedia și Finlanda au solicitat luna trecută să se alăture alianței occidentale de apărare, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Dar s-au confruntat cu opoziția Turciei, care le-a acuzat că susțin și adăpostesc militanți kurzi și alte grupuri pe care le consideră teroriști.

Stoltenberg a declarat că Turcia este un aliat-cheie pentru alianță datorită poziției sale strategice la Marea Neagră, între Europa și Orientul Mijlociu, și a citat sprijinul pe care l-a oferit Ucrainei de când Rusia a trimis trupe în țara vecină, la 24 februarie. Moscova numește acțiunile sale o „operațiune militară specială”.

Soltenberg: „Discuțiile cu Turcia”

„Trebuie să ne amintim și să înțelegem că niciun aliat NATO nu a suferit mai multe atacuri teroriste decât Turcia”, a declarat Stoltenberg, folosind pronunția turcească a numelui țării, așa cum preferă Turcia și președintele său Recep Tayyip Erdogan.

Stoltenberg și Niinisto au declarat că discuțiile cu Turcia vor continua, dar nu au dat niciun indiciu privind progresul negocierilor.

„Summitul de la Madrid nu a fost niciodată un termen limită”, a declarat Stoltenberg, referindu-se la o reuniune NATO de la Madrid de la sfârșitul lunii iunie.

Citește și: