S-a terminat cu laptopurile de la Google: ce decizie a luat producătorul Android

S-a terminat cu laptopurile de la Google: ce decizie a luat producătorul Android

Google a anulat laptopul Pixelbook și a închis echipa de dezvoltare, luând decizia pentru a reduce costurile și a-și consolida portofoliul de produse.

Deși alegerea a fost la fel de probabilă datorită faptului că Pixelbook-ul pur și simplu nu a putut să se distingă suficient de îmbunătățirea calității Chromebookurilor altor producători.

Chromebookurile bine făcute – care sunt aparent laptopuri de buget– au făcut dificil pentru Google să justifice prețul premium al Pixelbook-ului. În esență, este încă un Chromebook, iar asta a făcut dificilă generarea de interes suficient pentru a concura cu Macbook-urile sau Microsoft Surface.

În ciuda concurenței dure, Pixelbook-ul a arătat de ce era cu adevărat capabil un Chromebook, combinând specificații înalte și design premium cu sistemul de operare Chrome și suport complet pentru Android. Dar această combinație a retrogradat-o la statutul de nișă. Cu Pixelbooks lansându-se la 999 USD și ajungând la 1.699 USD, va fi întotdeauna o vânzare dificilă pe o piață competitivă.

Urmașul Pixelbook se afla în etapele ulterioare ale dezvoltării sale, ceea ce indică alți factori care au contribuit la anularea acestuia. Declinul post-pandemie de pe piața PC-urilor este cu siguranță unul dintre acești factori. Vânzările de Chromebook-uri au crescut în primele zile ale pandemiei, când părinții s-au chinuit să cumpere laptopuri la prețuri accesibile pentru copiii nevoiți să învețe de acasă în perioadele lungi de izolare. Acest tip de creștere a fost nesustenabilă.

Final predictibil

Confruntați cu acest tip de scădere a cererii și cu dificultatea de a convinge cumpărătorii să plătească bani mari pentru ceea ce mulți utilizatori consideră a fi o platformă de buget, nu ar trebui să fim surprinși că Google nu a fost încrezător în Pixelbook.

Versatilitatea Android rămâne un punct forte, iar hardware-ul puternic Pixelbooks a oferit o experiență de calitate pentru utilizator, dar asta a fost în 2017. Smartphone-urile sunt și mai omniprezente acum, în timp ce dispozitivele Windows și Macbook-urile își păstrează propriile puncte forte, în special în ceea ce privește aplicațiile profesionale, productivitate, multitasking sau interfața de utilizare Windows.

Hardware-ul Pixelbook-ului a fost grozav, dar a fost un produs de nișă. Google este încă angajat în afacerile sale cu telefoanele Pixel și ceasurile inteligente, lăsând Pixelbook-ul drept un produs interesant în istoria Google, dar oarecum trist, unul care nu ș-a ridicat la adevăratul său potențial.