S-a schimbat legea pentru toți angajații din România: pleacă de la Revisal și îți face viața mult mai ușoară

S-a schimbat legea pentru toți angajații din România: pleacă de la Revisal și îți face viața mult mai ușoară

Românii care au nevoie de un istoric al activității lor în domeniul muncii, vor avea viața mult mai ușoară de acum înainte, după ce Camera Deputaților a adoptat un proiect care vizează toți muncitorii din România, atât cei care lucrează acum, cât și cei care au lucrat în trecut.

Cu 274 de voturi pentru și o abținere, a trecut de Parlament un proiect legislativ legat de accesarea online a datelor proprii din Registrul General de Evidență a Salariaților, Revisal. Ca referință, propunerea legislativă modifică şi completează art. 34 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, în sensul creării cadrului legal pentru ca salariaţi/ foştii salariaţi să poată accesa online registrul de evidenţă a salariaţilor cu privire la datele proprii.

La ce te ajută noua lege, ca angajat sau fost angajat

„Registrul general de evidenţă a salariaţilor se completează şi se transmite inspectoratului teritorial de muncă în ordinea angajării şi cuprinde elementele de identificare ale tuturor salariaţilor, data angajării, funcţia/ ocupaţia conform specificaţiei Clasificării ocupaţiilor din România sau altor acte normative, nivelul şi specialitatea studiilor absolvite, tipul contractului individual de muncă, salariul, sporurile şi cuantumul acestora, perioada şi cauzele de suspendare a contractului individual de muncă, perioada detaşării şi data încetării contractului individual de muncă”.

Acum, toate aceste date, fără posibilitatea de a le modifica, vor fi disponibile pentru persoana vizată de ele. Cu alte cuvinte, nu vei putea să vezi cât a lucrat un vecin sau ce salariu are, dar vei putea vedea și descărca aceste date pentru tine. ”Registrul general de evidenţă a salariaţilor este accesibil online pentru salariaţi/ foşti salariaţi, în privinţa datelor care îi privesc. Dreptul de acces se limitează la vizualizarea, descărcarea şi tipărirea acestor date, precum şi la generarea online şi descărcarea unui extras din registru”, prevede proiectul.

În final, deși vor mai trece câteva luni până când vei vedea aceste date online, important este că există cadrul legislativ pentru accesarea lor și mai rămâne doar optimizarea platformei Revisal în conformitate cu votul Parlamentului.

Citește și: