23 iun. 2022 | 08:25

S-a schimbat legea pentru milioane de români: ce se întâmplă cu facturile la energie, ce vom avea de câștigat

ACTUALITATE
S-a schimbat legea pentru milioane de români: ce se întâmplă cu facturile la energie, ce vom avea de câștigat

În cazul în care te-ai uitat peste facturile la energie electrică și gaze naturale dar nu ai înțeles nimic din modul de calcul și din toate cifrele de pe spate, s-ar putea ca acest lucru să nu se mai întâmple, pe viitor, în România.

Parlamentul a adoptat în această săptămână legea de aprobare a OUG 27/2022 referitoare la măsurile de plafonare a prețurilor la gaze și energie până la 31 martie 2023. Deși majoritatea prevederilor din documentul legislativ sunt cât se poate de previzibile și știute în prealabil, a fost inclus un amendament care se referă la schimbarea facturilor de gaze și electricitate. 

Facturile la energie ale românilor, mai clare

Legea adoptată de Parlament, este detaliat un nou format de factură, semnificativ mai clar, un format menit să poată fi înțeles de ”consumatorul mediu”, fără a se defini însă ce înseamnă asta și cum vor arăta noile facturi. După promulgarea legii de către președintele țării și publicarea în Monitorul Oficial, ANRE și ANPC vor da un ordin comun prin care va fi stabilit noul format de factură. Din ce se poate desluși din lege, respectivul format va fi universal pe teritoriul României și se va aplica pentru toți furnizorii. 

“Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, vor stabili, prin ordin comun, un formular unitar de facturare a energiei electrice și a gazelor naturale, care să fie ușor de înțeles de către consumatorul mediu și să cuprindă informații relevante pentru acesta cu privire la depășirea consumului estimat în mod distinct pe facturi, astfel încât consumatorii să poată fi în cunoștință de cauză față de toate elementele de facturare într-un mod clar și precis”.

Ca referință, la ora actuală, factura la energie electrică are listate toate elementele din care este compus prețul final facturat, după cum urmează: prețul energiei active, tarifele de transport și sistem, tariful de distribuție, certificatele verzi, contribuția de cogenerare, acciza și TVA. Legea urmează să fie promulgată de Klaus Iohanis.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele