Culturi afectate de secetă! Europa trece prin cea mai grea perioadă din ultimii 125 de ani, din cauza caniculei. În agricultură, inamicul numărul unu este seceta, principalul factor de risc de producție. Și inundațiile, înghețurile timpurii, dăunătorii și alți factori de risc reprezintă provocări majore pentru agricultori. Dar, nicio altă sursă de risc de producție nu este la fel de importantă ca seceta. mai ales în ceea ce privește pierderile de producție agricolă și de venituri. O secetă majoră poate reduce randamentul culturilor. Îi poate determina pe fermieri să reducă suprafețele plantate sau recoltate. Seceta poate reduce productivitatea animalelor și poate crește costurile inputurilor de producție, cum ar fi hrana pentru animale sau apa pentru irigații. La nivel mondial sunt anunțate culturi afectate de secetă. Specialiștii spun în aceste zile, ce trebuie să facă fermierii imediat.
O secetă prelungită poate avea un impact grav asupra culturilor. Scăderea precipitațiilor reduce creșterea culturilor și a furajelor și, în cele din urmă, poate duce la pierderea recoltelor.
Plantele slăbite sunt, de asemenea, mai sensibile la boli și insecte. Condițiile de secetă pot, de asemenea, să crească nivelul de eroziune eoliană a solului superior.
De asemenea, pot să crească riscul de incendii. Planificarea din timp poate ajuta la protejarea culturilor în situații de secetă. Cu alte cuvinte este nevoie de strategii pentru a reduce riscul pagubelor provocate de secetă.
Aceste strategii, general valabile, indiferent de ce stat vorbim, se împarte în două mari categorii, despre care încercăm să vorbim în cele urmează:
În cadrul acestor strategii pe care fermierii ar trebui să le pună în aplicare, sunt câteva subpuncte extrem de importante de luat în seamă.
Plantați culturi care rezistă la secetă, rețin apa și reduc nevoia de irigare. Rotiți culturile în așa fel încât să crească cantitatea de apă care intră în sol. Treceți la sisteme de cultivare care sunt mai puțin dependente de apă decât sistemul actual.
O bună gestionare a terenurilor înainte de secetă asigură o mai mare flexibilitate atunci când apare seceta mențineți solurile sănătoase echilibrați ratele de încărcare a pășunilor; nu permiteți pășunatul excesiv.
Încercați să folosiți tehnici de cultivare minimă a solului lăsarea la suprafață a reziduurilor de cultură din anul precedent poate contribui la minimizarea evaporării umidității din sol.
Folosiți practici de conservare pentru a reduce scurgerea, eroziunea, degradarea solului și pentru a încuraja infiltrarea apei în sol.
Creați zone tampon riverane, benzi de filtrare, căi navigabile înierbate și alte tipuri de zone tampon de conservare în apropierea cursurilor de apă și a altor surse de apă utilizarea practicilor de conservare, cum ar fi rotația culturilor, culturile în rânduri profilate, terasele, paravânturile etc.
Selectați sisteme de irigare care să reducă la minimum pierderile de apă prin evaporare, percolare și scurgere.
Faceți sistemul de irigare existent mai eficient și mai ușor de întreținut. Construiți un sistem de stocare a apei care să rețină apa pentru a fi folosită în timpul sezonului de irigare.
Instalați dispozitive de măsurare care să țină evidența utilizării apei. Identificați surse alternative de apă, de exemplu, izvoare, fântâni adânci.
Buruienile, ca și alte plante, consumă cantități mari de apă. Concurența pentru apă poate duce la reducerea producției agricole. Lipsa apei poate duce la reducerea eficacității erbicidelor, deoarece eficacitatea majorității erbicidelor depinde de apă. Pot fi necesare măsuri mecanice de combatere a buruienilor.
Acesta poate fi instrumentul care să-i ajute pe fermieri și agricultori să evalueze impactul secetei asupra producției de furaje, permițându-le să ia decizii mai bine informate în ceea ce privește strategiile alternative în caz de secetă.
Dacă despre ce este de făcut înainteam scris, acum vedem ce se poate face, din punct de vedere al strategiilor, după ce seceta a lovit deja culturile agricole.
Poate avea loc un transfer de erbicide și de îngrășăminte, astfel încât testarea solului este foarte importantă după un an de secetă.
Dacă intenționați să hrăniți animalele cu culturi afectate de secetă, de exemplu, furaje, furaje, fiți atenți la aceste aspecte:
Tot ceea ce am prezentat până acum ține de procesul fermierilor de a-și îngriji pre și post calamitate. Dar, în afară de aceste strategii, statul poate ajuta fermierii, dar numai în urma depunerii unei documentări stufoase. Odată aprobate aceste documente, statul român poate oferi, în limita bugetului, anumite despăgubiri.
Ministerul Agriculturii, pe fondul calamităților din aceste două luni, anunță demararea procesului de depunere a documentației privind culturile afectate de secetă. Conform comunicatului, termenul limită este 30 august a.c.
După depunerea documentației, o comisie, formată din reprezentanți APIA, ai administraţiei publice locale, şi un reprezentant al Direcţiei Agricole judeţene, evaluează pagubele. Ulterior, în funcție de aceste valori se stabilesc sumele compensatorii pentru fermieri. Mai multe date despre documentație și procesul de evaluare regăsți pe siteul APIA.