S-a întâmplat cu prețul apartamentelor din România, în ultima lună: bula imobiliară nu pare să explodeze

S-a întâmplat cu prețul apartamentelor din România, în ultima lună: bula imobiliară nu pare să explodeze

Bula imobiliară din România începe să fie un subiect din ce în ce mai aprins pe meleaguri mioritice, având în vedere faptul că explozia prețurilor la locuințe nu pare să se pondereze. Mai șocantă decât prețurile este însă cererea.

Imobiliare.ro și-a publicat cea mai recentă analiză referitoare la vânzările de locuințe din România, atât din prisma prețurilor, cât și a tranzacțiilor efectuate. Fără să mai surprindă pe nimeni, în luna mai a acestui an, prețurile au continuat să crească în marile orașe ale României, menținându-se o tendință începută în urmă cu foarte multe luni și una care doar s-a domolit, pentru un moment, în primele câteva săptămâni de război.

Românii cumpără locuințe în neștire

„În ultimele 30 de zile, cererea atât pe segmentul chiriilor cât și al vânzărilor a înregistrat un avans important față de luna anterioară, la nivel național. În ceea ce privește achiziția, avem un avans al cererii de 13%, în vreme ce interesul pe chirii a crescut cu 30%. Orașele unde cererea a crescut cel mai mult sunt Constanța, Sibiu, Oradea, Timișoara și Brașov”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

În București, prețul la apartamente în luna mai a înregistrat o creștere de 3,3% a prețului față de aprilie, până la 1747 de euro pe metru pătrat construit, de la 1692. În cazul locuințelor vechi, s-a înregistrat o creștere de 0,7%, pe când, în blocurile noi, s-a văzut un salt de 5,1% a metrului pătrat util, de la 1833 de euro până la 1926 de euro.

În Brașov, creșterea de la o lună la alta a fost de 3,5% până la o medie de 1614 euro, cu mențiunea că, în cazul locuințelor noi, creșterea a fost de 5,1% până la 1726 de euro. În Cluj Napoca, nu s-au văzut scumpiri medii atât de mari, doar 2,2%, dar prețul pe metru pătrat continuă să fie ca la Londra sau New York, 2465 de euro pe metru pătrat util, în creștere de la 2411 euro.

Un pic mai accesibile sunt locuințele din Constanța, cu un preț mediu de 1484 de euro cu o creștere de doar 0,6%, pe când în Iași s-a văzut o creștere de 3% până la 1312 euro, de la 1274 de euro. Timișoara este orașul important din România cel mai accesibil, cu prețuri medii la apartamente de 1451 de euro pe metru pătrat util, în creștere de 0,6%.

Citește și: