10 mai 2022 | 09:31

S-a întâmplat cu pensiile românilor, în ultimul an: ce înseamnă creșterea de 11%, de fapt

ACTUALITATE
S-a întâmplat cu pensiile românilor, în ultimul an: ce înseamnă creșterea de 11%, de fapt

Românii beneficiază de mai multe tipuri de pensii. Pe lângă pensia de la stat, există o pensie privată obligatorie bazată pe bani organizați în fonduri de pensii. Valoarea acelor fonduri poate varia semnificativ.

Autoritatea de Supraveghere Financiară sau ASF publică la intervale regulate de timp un raport referitor la pensiile private obligatorii, la valoarea fondurilor de pensii din spate, iar cea mai recentă astfel de analizată tocmai a ajuns online. Cu această ocazie, aflăm că activele fondurilor de pensii private obligatorii din România, la finele lunii martie din acest an, au fost de 89,4 miliarde de lei. Valoarea în sine s-ar putea să nu-ți spună mare lucru, dar este important să reții că cifra cu pricina este în creștere cu 11% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Fondurile de pensii private obligatorii, sub reflector

„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB.”, se insistă în raportul ASF.

Ca referință, dacă aruncăm o privire în detaliu, titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 54,2 miliarde de lei, respectiv 60,63%. Pe locul doi de aflau acţiunile, cu 22,437 miliarde de lei (25,1%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 6,761 miliarde de lei, respectiv 7,56% din totalul activelor.

Este important de reținut că, într-o oarecare măsură, traiul viitor a 7,849 milioane de români depinde de fondurile de pensii private obligatorii. Acesta a fost numărul participanților în luna martie a acestui an. În România, fondurile active de pensii pe pilonul II sunt, la ora actuală, Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul Tău, BCR, BRD, NN și Vital.

În contextul în care natalitatea din România se află în continuă scădere și se vehiculează deseori scenariul în care nu vom mai avea cine să ne plătească pensia de la stat, ar fi bine să monitorizezi atent situația fondurilor de pensii private obligatorii, acestea s-ar putea să fie mai relevante decât par la prima vedere.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele