Viitorii pensionari ar putea avea probleme: ce se întâmplă, de fapt, cu renumitul Pilon II

Viitorii pensionari ar putea avea probleme: ce se întâmplă, de fapt, cu renumitul Pilon II

Pilonul II de pensii private reprezintă poate singura speranță a viitorilor pensionari la un venit mai mare și sigur, în momentul în care vor părăsi câmpul muncii. Din păcate, o importantă instituție a statului român trage un semnal de alarmă și avertizează asupra unor probleme ce se pot ivi, pe fondul schimbării unor aspecte legislative de ordin fiscal.

Pentru a explica foarte bine ceea ce se întâmplă, notăm faptul că în spațiul public, recent, au apărut sub forma unor propuneri, noi excepții fiscale vizând Pilonul II de pensii private. Ar fi vorba, deci, despre posibila exceptare a unor noi categorii de salariaţi de la contribuţia aferentă Pilonului II.

Nu e o idee bună. Iată de ce

Ei bine, cu privire la aceste posibile viitoare modificări fiscale Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) își transmite îngrijorarea și susține că efectele vor fi unele negative.

„Posibila exceptare a unor noi categorii de salariați – cum ar fi cei din agricultură și/sau industria alimentară – de la contribuția aferentă Pilonului II reprezintă o tendință care nu este benefică pentru viitorii pensionari și care nu trebuie încurajată deoarece merge în direcția opusă încurajării economisirii pe termen lung a populației, precum și împotriva angajamentelor europene ale României, cuprinse în PNRR.

Potrivit reformelor la care România s-a angajat față de Uniunea Europeană prin PNRR, regimul de excepții fiscale introdus în domeniul construcțiilor de OUG 114/2018 trebuie eliminat integral din legislație până în primul trimestru din 2025 (jalon PNRR), nicidecum extins la alte categorii de salariați”, avertizează instituția.

APAPR mai precizează că exceptarea de la plata contribuției la Pilonul II a însemnat pentru salariații din construcții un cadou otrăvit, respectiv posibilitatea cheltuirii azi a unor sume derizorii în locul acumulării sustenabile și fructificării prin investiții pe termen lung a acestor bani, așa cum Pilonul II a dovedit deja că furnizează pentru cei 7,8 milioane de români.

„Potrivit informațiilor publice prezentate de autorități, peste 700.000 de salariați din construcții au fost văduviți în ultimii 3 ani de contribuții de peste 1,9 miliarde de lei la Pilonul II.

De asemenea, România s-a angajat în cadrul PNRR (jalon aferent primului trimestru din 2022) să majoreze contribuția pentru Pilonul II de pensii private de la 3,75% la 4,75% începând cu 1 ianuarie 2024. Posibila exceptare a unor noi categorii de salariați de la plata contribuției la Pilonul II de pensii contravine astfel direcției europene asumate de România pentru consolidarea și sustenabilitatea Pilonului II. Reamintim pe această cale că salariații României au primit până acum contribuții cu 20 de miliarde de lei mai mici în Pilonul II, în perioada 2009-2022, din cauza nerespectării prevederilor inițiale ale Legii 411/2004″, mai punctează oficialitățile.